Voetbalverenigingen slaan de handen ineen

Arnhem - In december 2018 hebben de voetbalverenigingen ESA Rijkerswoerd, Eldenia Elden en RKSV Driel gezamenlijk besloten dat zij het arbitragebeleid omtrent Verenigingsscheidsrechters in de regio naar een hoger plan willen stuwen.

Op uitnodiging van RKSV Driel kwamen de drie verenigingen in december bij elkaar voor een klein overleg. Tijdens dit overleg werd het meteen al duidelijk; er is een tekort aan verenigingsscheidsrechters en hier moet wat aan gedaan worden. ESA, Eldenia en RKSV Driel besloten om een werkgroep in de regio op te gaan zetten en hierbij breed in te zetten. Ze hebben veel verenigingen in de regio aangeschreven en in februari vond het eerste regionale overleg met de verenigingen plaats.
Tijdens dit vruchtbare overleg, waarbij ook vertegenwoordigers van de KNVB en de COVS-afdelingen Arnhem en Nijmegen aanwezig waren, werden de eerste stappen gezet. De verenigingen hadden allemaal hetzelfde doel voor ogen en hopen dan ook dat dit het begin is van een mooie samenwerking. Inmiddels is er een WhatsAppgroep waar coördinatoren een oproep kunnen plaatsen wanneer er bij hun vereniging een tekort is aan verenigingsscheidsrechters. Zo kunnen de andere coördinatoren binnen hun vereniging kijken of zij nog mensen hebben die bereid zijn om eens “bij de buren” te fluiten. De oproep kan ook gedaan worden wanneer er een scheidsrechter gezocht wordt voor een risico- en/of kampioenswedstrijd.
Inmiddels zijn er al diverse uitwisselingen geweest. Zowel verenigingen als de betreffende scheidsrechters spreken van een groot succes.

Ervaringen van Scheidsrechter van ESA:
Inmiddels twee wedstrijden gefloten bij verenigingen die aangesloten zijn bij de werkgroep, DVV en VDZ. Beide keren was alles uitstekend geregeld qua ontvangst en organisatie. Gelijk uitgelegd dat ik aan geen van beide clubs verbonden ben, wat de rust in het veld ten goede lijkt te komen. Mede daarom zeer prettige wedstrijden gefloten, waarbij met name het feit dat niet iedere beslissing wordt gewogen aan het al dan niet partijdig zijn van de scheidsrechter echt een verademing is. Tot dusverre louter positieve reacties gehad op dit initiatief, zowel op het veld, langs het veld als vanuit allerlei lagen van de vereniging. Iedereen ziet alleen maar positieve punten en is zeer enthousiast. Ook voor mij persoonlijk zijn dit zeer leuke ervaringen, niet alleen vanwege

bovenstaande, maar ook omdat het toch weer wat extra's biedt als je bij vele andere verenigingen kunt en mag fluiten. Je leert altijd van het kijken in andermans keuken! Prima initiatief dat zeker een vervolg en uitbreiding verdient.
Momenteel heeft de werkgroep een kleine tien verenigingen die mee doen, maar de werving is nog in volle gang dus de teller staat nog lang niet stil. Op dit moment zijn de volgende verenigingen aangesloten bij de regionale werkgroep Gelderland-Midden:
ESA Rijkerswoerd, RKSV Driel, Eldenia Elden, DVV Duiven, Spero, VDZ Arnhem, Babberich, SDZZ, sc Groessen,DVOV
Los van het aanpakken van de personele problemen op het gebied van arbitrage gaat de werkgroep zich tevens bezighouden met het plannen van evenementen op het gebied van arbitrage. Afgesproken is dat als een vereniging iets voor hun scheidsrechters organiseert, ook de andere verenigingen op de hoogte worden gebracht, zodat zij ook de mogelijkheid hebben om deel te nemen. Zo heeft ESA Rijkerswoerd onlangs nog scheidsrechter Rob Dieperink op bezoek gehad. Deze avond was ook toegankelijk voor de andere verenigingen.

In de toekomst is de werkgroep van plan om een grootschalig evenement te plannen voor alle verenigings(assistent)scheidsrechters. Hoe, wat en wanneer moet nog bepaald worden, maar de eerste ruwe concepten liggen al klaar. Voor nu echter ligt de focus op de werving van nieuwe verenigingsscheidsrechters en het neerzetten van een stevige basis voor een stabiele werkgroep en goede samenwerking.

Geïnteresseerd om aan te sluiten bij deze enthousiaste groep of voor meer informatie? Neem dan contact op met Ron Enzerink via ron.enzerink@esa-rijkerswoerd.nl.

Meer berichten