Initiatiefnemers Willem Jakobs en Daan van Geijlswijk bij De Ontaarde Boom vóór optuiging in het Coehoornpark
Initiatiefnemers Willem Jakobs en Daan van Geijlswijk bij De Ontaarde Boom vóór optuiging in het Coehoornpark (Foto: Zefanja Hoogers)

Ontaarde Boom als monument voor de ontwortelde mens

Arnhem - In het Coehoornpark in Arnhem wordt op vrijdag 24 mei met het presenteren van het kunstwerk De Ontaarde Boom en een verhalenfestival, het gesprek aangejaagd over ontworteling. De initiatiefnemers zijn op zoek naar ontwortelde verhalen: mensen raken ergens in hun leven hun wortels kwijt. Met het uitwisselen van verhalen, wordt begrip vergroot.

Kunstenaar en parkregisseur

De Ontaarde Boom is een kunstwerk van Daan van Geijlswijk. ‘De Ontaarde Boom symboliseert de toestand van de mens wiens wortels de aarde niet werkelijk kunnen bereiken. Op een of andere manier zijn diens wortels ontaard en vertrouwen de grond niet meer helemaal.’ aldus Daan. Het werk is ontwikkeld om mensen te raken en betekenis te laten hebben voor hun dagelijks leven.

Parkregisseur Willem Jakobs is al drie jaar bezig De Ontaarde Boom in het Coehoornpark te omarmen. Willem: ‘Dit is precies wat wij in dit park willen: het kunstwerk is geen museumkunstwerk, maar een idee dat iets wil veroorzaken. Net als wat wij met het Coehoornpark willen, namelijk de openbare ruimte gebruiken voor uitwisseling en mensen bij elkaar brengen.’

Ontworteling en verbinding

Mensen die immigreren, verhuizen of gevlucht zijn, kunnen zich ontworteld voelen. Maar ook wijkbewoners die hun buurt zien veranderen door de komst van nieuwe inwoners. Middels de verhalen komen we er achter wat voor rol migratie en identiteit hebben als bron van zowel liefde als conflict.

De Ontaarde Boom groeit een zomer lang in het Coehoornpark boven de grond en vormt een krachtig symbool elkaar te ontmoeten bij het kunstwerk. ‘Door de combinatie van kunstwerk en een minifestival op 24 mei brengen wij over dit thema het gesprek op gang met het publiek. Bezoekers worden verder vermaakt met een stadsdiner, flessenpostverhalen op een podiumoptredens en film. Het publiek wordt uitgedaagd om actief deel te nemen en antwoord te geven op de vraag: hoe zit het met jouw wortels?’ – aldus de organisatie.

Coehoornpark

Kom bij De Ontaarde Boom langs tussen 17.30 en 22.00 uur in het Coehoornpark – de entree is uiteraard gratis. Het minifestival gaat daarna nog twee dagen door. De Ontaarde Boom blijft ook na dit weekend een zomer lang in het Coehoornpark om het gesprek onder haar wortels voort te zetten.

De echte optuiging van De Ontaarde Boom zal plaatsvinden voorafgaand aan het minifestival op woensdagmiddag 22 mei.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden