Gids Ron Burgers (in het midden) staat tijdens de wandeling uitgebreid stil bij de John Frostburg. (foto: Marnix ten Brinke)
Gids Ron Burgers (in het midden) staat tijdens de wandeling uitgebreid stil bij de John Frostburg. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Je leert toch vaak weer nieuwe dingen'

"Het verhaal van de brug spreekt toch de mensen het meeste aan", denkt gids Ton Burgers. "Toch weten heel veel deelnemers aan de wandeling niet het echte verhaal over de brug. Dat de brug die je nu ziet eigenlijk de derde brug is in precies dezelfde vorm en dat er tussen 1944 en 1950 er zo'n acht tijdelijke bruggen zijn geweest bijvoorbeeld."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Gilde Stadswandeling Arnhem organiseert al jaren de wandeling over de Slag Om Arnhem, maar in het 75ste jubileumjaar wordt er extra stilgestaan bij één van de beroemdste (en voor de geallieerden mislukte) slag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zelf kwam Burgers hier als zevenjarige jongen in 1953 wonen en hij herinnert zich nog goed hoe de Sabelspoort en De Waag een soort ruïne waren en dat de kerktoren van de Eusebius er nog niet was. In de jaren zestig vertrok hij weer, maar in de jaren negentig kwam hij terug naar Arnhem. "Wij gidsen zeggen weleens dat Arnhem nu een soort van tweede wederopbouw kent. Pas nu is er de ruimte en geld om de stad echt weer mooi op te bouwen. Na de oorlog moest alles vooral snel en zo goedkoop mogelijk en dat zag je terug in de gebouwen."

Een echtpaar dat meeloopt met de wandeling die begint bij het gebouw van Airborne at the Bridge aan de Rijnkade is het met de gids eens. "Je ziet dat er nu wel tijd en aandacht is voor mooie architectuur", zeggen ze wanneer de groep wandelaars langs het vernieuwde Provincie Huis lopen. "Arnhemmers hebben een tijdje in lelijkheid moeten wonen", grapt de gids. De groep van zo'n tien mensen heeft er flink de pas in, want de gids moet nog veel laten zien.
Pim uit Duiven loopt vaker mee met de stadswandelingen van 't Gilde en vindt het allemaal reuze interessant. "Ik ben sowieso geïnteresseerd in deze stad, want ik ben er geboren", vertelt hij. "Je leert toch vaak weer nieuwe dingen en je komt met mensen in gesprek die je weer dingen helpen herinneren van vroeger. Ik vind het best wel jammer dat zo weinig mensen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun eigen stad. Het is gewoon leuk."
Twee vrienden uit Velp hebben zich ook aangesloten bij de groep. "We zouden vandaag samen gaan wandelen", aldus één van hen. "En omdat ik het wel een toepasselijk weekend vond met 4 en 5 mei, zijn we mee gaan lopen met deze stadswandeling."

De groep loopt via een trap over de brug om een stukje verder weer af te dalen en naar de andere kant te lopen waar het stadskantoor staat. Daar tegenover stond vroeger een school en prachtige herenhuizen. Niks is er meer van over, zoals op zoveel plekken in Arnhem. Via de 'berenkuil', loopt de groep naar de Walburgiskerk en vervolgens naar de Eusebiuskerk. Daar is op foto's goed te zien hoe de binnenstad en kerk verwoest waren.
In de zomer wordt de wandeling over de Slag om Arnhem wekelijks georganiseerd en in de speciale herdenkingsweek in september zelfs dagelijks. Kijk voor meer informatie op:

wandeleninarnhem.nl

Meer berichten