Leerlingen van OBS Da Vinci vlak voordat ze de bus instappen op weg naar Madurodam voor de Nationale Kinderherdenking in Den Haag. (foto: Marnix ten Brinke)
Leerlingen van OBS Da Vinci vlak voordat ze de bus instappen op weg naar Madurodam voor de Nationale Kinderherdenking in Den Haag. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Met de bus naar de Kinderherdenking

"Het is voor de kinderen geen dagje uit. Het thema deze dag is echt de dodenherdenking", aldus een aanwezige ouder die als begeleider meegaat naar Den Haag.

door Marnix ten Brinke

Arnhem - "We gaan naar Madurodam om de kinderen te herdenken die slachtoffer zijn geworden tijdens oorlogen", vertelt Sasha uit groep 8 van OBS Da Vinci. Samen met Friso is hij de enige uit zijn groep die op vier mei met de bus van Arnhem naar Den Haag gaat om mee te doen met de Nationale Kinderherdenking. "Ik denk dat wij de enige twee uit onze groep zijn die zich hier voor interesseren. Friso vult aan: "We hebben nu vakantie, dus ik denk dat de anderen dit niet wilden opgeven." Voor Sasha is het de tweede keer dat hij naar Madurodam gaat, maar voor Friso is het de eerste keer. "We zijn er speciaal voor teruggekomen uit Berlijn", zegt de vader van Friso. "Nou ja, misschien niet speciaal, maar we hebben er in ieder geval voor gezorgd dat we weer thuis zouden zijn op 4 mei."
Naast leerlingen uit groep 8, komen de meeste leerlingen die meegaan uit groep 7. Ze wachten op de bus die ietwat later aankomt dan gepland bij wijkcentrum Vredenburg. Een aantal ouders gaat mee als begeleider, maar vreemd genoeg is er niemand van de school zelf.

'Ik vind het leuk om naar Madurodam te gaan'

"We gaan er een gezellig dagje van maken", roept één van de ouders die meegaat. "Iedereen mag eerst rondlopen in Madurodam, om vervolgens gezamenlijk te gaan eten. Voor 20.00 uur krijgt iedereen een witte poncho aan, want wit is natuurlijk de kleur van de vrijheid. Dan zijn we 2 minuten stil en daarna weer naar huis. We verwachten rond 23.00 uur weer in Arnhem te zijn."
De meeste kinderen weten wel waarom ze naar de Nationale Kinderherdenking gaan en wat die twee minuten stilte betekenen, maar ze geven ook toe dat er nog een andere reden is. "Ik vind het gewoon leuk om naar Madurodam te gaan", aldus een leerling uit groep 7. Zijn moeder denkt dat voor volwassenen 4 mei toch meer een betekenis heeft als voor de kinderen.
OBS Da Vinci is overigens niet de enige school uit Arnhem die met de bus naar de Nationale Kinderherdenking gaat. Nadat de leerlingen zijn opgehaald bij wijkcentrum Vredenburg, maakt de bus tien minuten later nog een tussenstop bij de zwembad De Grote Koppel om daar leerlingen van OBS De Mozaïek op te halen en dan op weg te gaan naar Den Haag.

Meer berichten