Produs-directeur Annette van 't Sant heeft afscheid genomen.  In het nieuwe schooljaar begint haar opvolgster
Produs-directeur Annette van 't Sant heeft afscheid genomen. In het nieuwe schooljaar begint haar opvolgster (Foto: Quadraam)

Praktijkschool-directeur neemt afscheid: 'Kinderen kunnen hier excelleren'

Bijna 5,5 jaar was Annette van ’t Sant directeur van de praktijkscholen in Arnhem en de Liemers, Produs en Symbion. Dinsdag 16 april nam zij afscheid.

Mensen ondersteunen die het in hun leven niet gemakkelijk hebben. Je zou kunnen zeggen dat dit de rode draad is van de loopbaan van Annette van ‘t Sand. Bij de praktijkscholen zat ze daarom op haar plek. “Leerlingen die op een praktijkschool kunnen absoluut iets. Maar vaak voelen deze leerlingen zich in groep 3 van de basisschool al een beetje dom en dat wordt in de loop van de jaren steeds erger. Veel leerlingen hebben al een heel pestverleden achter zich, voordat zij bij ons komen.”

Succeservaringen opdoen

Even pauzeert de directeur. Het gesprek is een paar dagen voor haar afscheid, in haar kamer op ‘thuisbasis’ Symbion. Om daarna te benadrukken: “Onze leerlingen hebben meer ondersteuning nodig dan andere leerlingen. Voor hen is uitdagend onderwijs bieden ook ontzettend belangrijk. De leerlingen moeten ervaren dat zij bij ons echt iets zinvols leren. Vaak is dat niet het beeld dat de buitenwereld van ons onderwijs heeft. Zo jammer, want onze scholen zijn een plek waar de leerlingen didactisch nog verschillende kanten op kunnen. Zo zou je het praktijkonderwijs ook kunnen omschrijven. Onze leerlingen moeten het bij ons fijn hebben, maar ook succeservaringen opdoen. Het vraagt van ons dat wij heel goed zijn in onze onderwijstaak. Want halen de leerlingen het niet bij ons, krijgen ze het nergens meer. Anders dan andere middelbare scholen, zijn wij voor veel leerlingen het eindstation.”

Betere kansen

In dat goede en uitdagende onderwijs heeft Van ‘t Sant haar 5,5 jaar stevig geïnvesteerd. Omdat er een enorm gedifferentieerd pallet aan leerlingen op de scholen zit, zijn op Produs nu 3 leerroutes ingevoerd. Elke leerling volgt de route die het beste past bij zijn of haar capaciteiten. Op beide scholen zorgde ze er ook voor dat het werken met de computer een stevige plek kreeg in de lessen, zodat leerlingen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau kunnen leren. Ze zette de ontwikkeling in gang om veel meer met ‘leren in het bedrijf’ te gaan werken. Zo doen Produs-leerlingen van de detailhandelsopleiding tegenwoordig hun opleiding deels bij de Albert Heijn en zijn de Symbion-leerlingen van deze opleiding regelmatig in diverse supermarkten te vinden. Horecadocenten nemen hun leerlingen mee naar horecabedrijven en leerlingen van de schildersopleiding werken bij bedrijven of instellingen tijdens hun opleiding.

Vmbo-examen

Met de vmbo-afdeling van het Liemers College in Zevenaar / Didam en de vmbo-school Maarten van Rossem in Arnhem maakte ze afspraken om leerlingen die in bepaalde vakken heel goed zijn, op vmbo-niveau examen te laten doen. En vanaf komend schooljaar kunnen leerlingen in het zesde jaar de entreeopleiding voor het mbo-1 niveau volgen. “Leerlingen voor wie dit niveau haalbaar is, krijgen zo een betere kans op de arbeidsmarkt”, zegt ze. “Kinderen kunnen op onze scholen echt excelleren.”

Paradox

Gedrevenheid kenmerkt de directeur. Tot aan de laatste werkdag toe. “Eigenlijk is het een paradox”, zegt ze. “Wij bereiden onze leerlingen voor op een zelfstandig leven, met vaardigheden om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt en om bijvoorbeeld zelfstandig te wonen. Maar voor deze grote levensstappen hebben deze leerlingen slechts zes jaar de tijd. Veel minder dan de meeste andere leerlingen. Terwijl onze kinderen minder goed en snel leren. Toch mogen wij de leerlingen niet onderschatten. Zij kunnen heel veel. Als wij maar de juiste toon weten te vinden om hen aan te spreken en weer te motiveren voor leren.”

Vanaf het nieuwe schooljaar start Anja Geritz (47) als directeur op de twee praktijkscholen van Quadraam. Annette van ’t Sant verruilt haar professionele loopbaan voor een ‘na-werkzaam’ leven.

Meer berichten