Kom ook in actie tegen woningbouw in de Arnhemse uiterwaarden!

Vindt u het ook belangrijk dat in de Arnhemse uiterwaarden Stadsblokken-Meinerswijk geen woonwijken gebouwd worden? Doe dan mee en doneer op rekeningnummer NL98 TRIO 0338 7339 14 t.n.v. Kloppend Stadshart. Iedere euro die de actie opbrengt, wordt ingezet om naar de rechter te gaan en het probleem onder de aandacht te brengen.

Stadsblokken-Meinerswijk is een prachtig uiterwaardengebied in het hart van Arnhem. Natuur midden in de stad is uniek. Bouwen in de uiterwaarden is gevaarlijk vanwege het overstromingsgevaar. Ook geeft het uiterwaardengebied verkoeling tijdens warme dagen en is het een belangrijke plek voor bevers, vogels en andere dieren. De gemeente Arnhem en projectontwikkelaar KWP willen in de uiterwaarden 430 woningen gaan bouwen. Stichting Kloppend Stadshart en Milieudefensie Arnhem verwachten dit te kunnen tegenhouden door naar de rechter te stappen.  

Naar de rechter

De eerste stap is gezet. Stichting Kloppend Stadshart en Milieudefensie Arnhem hebben samen met enkele particulieren Habitat-advocaten in de arm genomen. Zij hebben een uitgebreide zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan Stadsblokken-Meinerswijk ingediend. Er zijn 130 zienswijzen ingediend op dit plan waarin onder andere de bouw van 430 woningen wordt genoemd. Op dit moment is de gemeente Arnhem bezig met het verwerken van de zienswijzen. 

Overstromingsgevaar
Uiterwaarden zijn bedoeld om onder water te lopen bij hoog water. Niet om woningen en andere obstakels in te zetten. In de toekomst wordt vaker en meer hoog water verwacht dan nu. Daarom is bouwen in de uiterwaarden een slecht idee. Hoogleraar Pier Vellinga, noemt het "volstrekt onverstandig om in de uiterwaard een woningterp neer te zetten."  De afgelopen jaren heeft de overheid heel veel geld uitgegeven aan het vrijmaken van uiterwaarden. Er zijn bomen gekapt en zelfs huizen verplaatst. Nu wil de gemeente Arnhem 430 woningen naast de rivier bouwen. Hiermee vergroot de gemeente Arnhem de kans op overstromingen op andere plekken in het land. Het water moet dan namelijk ergens anders naar toe. "Arnhem krijgt de lusten, anderen de lasten. Het is een verlies voor de hele gemeenschap," aldus Pier Vellinga.

Gouden kans 

Er ligt een gouden kans om Stadsblokken-Meinerswijk tot een écht stadspark en natuurgebied te ontwikkelen. Een gebied waar iedereen naar toe kan, een gebied zonder woningbouw. Op www.stadsblokken-Meinerswijk.org staat het plan van Kloppend Stadshart. Een plan zonder woningbouw, maar met recreatie, groen en cultuur. 

Uitgebreide inhoudelijke informatie vindt u op www.stadsblokken-meinerswijk.org

Meer berichten