Docent Majelle Bakker en deelnemer Marjo Broekman zitten een stuk lekkerder in hun vel dankzij hun wekelijkse Biodanza. (foto: Marnix ten Brinke)
Docent Majelle Bakker en deelnemer Marjo Broekman zitten een stuk lekkerder in hun vel dankzij hun wekelijkse Biodanza. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Biodanza geeft je zo'n enorme rijkdom'

"Tijdens Biodanza ga je uit je hoofd. Je wordt rustiger en ervaart de dingen anders", vindt Marjo. "Het is helemaal niet zweverig. Het zorgt er juist voor dat je contact maakt met de grond waar je voeten staan, je gaat aarden."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Majelle Bakker is Biodanzadocent in deze regio en geeft wekelijks les aan een vaste groep. In die groep zit ook Marjo Broekman. Om mensen kennis te laten maken met Biodanza is er deze week de zevende Nationale Biodanza Week. Ook in Arnhem is het dan mogelijk een gratis les mee te maken.

"De opzet van een les heeft een vast patroon", vertelt Majelle. "We beginnen met de vitale dansen, dansen waar veel ritme in zit." Dat gebeurt op bekende popmuziek van de afgelopen decennia. Met nummers als 'What a Feeling' van Irene Cara of 'This is the Life' van Amy McDonald. "Vaak merk je dat je al automatisch begint te dansen als de muziek begint", vindt Marjo. "We beginnen in een kring en soms dans je alleen en soms dans je samen."
Naar verloop van tijd wordt de muziek wat rustiger. Dan kan Enya voorbij komen of klassieke muziek. "De muziek wordt wat melodischer, zegt Marjelle. "Het dansen wordt wat verstilder." In principe wordt tijdens de lessen niet gepraat.

Bij Marjelle zitten in een groep twaalf tot twintig mensen. "Heel divers en bij ons zitten er net zoveel mannen als vrouwen in de groep. Jongeren is een lastigere doelgroep, de meeste deelnemers zijn dertigers en ouder. Dat is ook het mooie aan Biodanza, je kunt het je hele leven blijven doen. Het is ook niet lastig om te leren. Het is niet zoals met stijldansen, waarbij je allerlei pasjes moet oefenen. Zo is het helemaal niet. Bij Biodanza ben je vrij om te bewegen zoals jij dat wilt."
Zelf kwam ze in aanraking met Biodanza door een vriendin. "Ik wist meteen de eerste keer dat het echt iets voor mij was. Ik heb mij er direct in verdiept en ben wekelijks gaan dansen. Later ben ik de opleiding gaan volgen om docent te worden. Die opleiding duurt vier jaar."

Voor Marjo was Biodanza echt een uitkomst. "Ik heb mijn eigen lichaam leren voelen", zegt ze. "Je ontdekt het kind in jezelf weer. Het gaf mij zoveel vreugde om dat plezier van vroeger weer in jezelf te ontdekken en dat je dat als groep met elkaar kunt delen. Niemand kijkt je ook gek aan als je danst. Iedereen kan helemaal zichzelf zijn en als het even teveel wordt, dan ga je gewoon naar de zijkant. Niks moet. Het mooie is dat iedereen er mag zijn zoals hij of zij is en gezien wordt."

Alerter op stress

Door Biodanza is Marjo nu alerter op stress. "Door het dansen ga je anders in je lichaam zitten. Het levert ontzettend veel op. Voor mij is iedere keer weer een avond vol met plezier en vreugde. Het is zo ontspannend."
Beide dames raden iedereen dan ook aan naar de open avond te komen op vrijdag 19 april. "Kom maar gewoon over die drempel", roept Marjelle. "Mensen die vroeger gedanst hebben ontdekken door Biodanza weer dat plezier en het is ook gewoon een leuke manier om met anderen in contact te komen." Marjo vult aan: "Verras jezelf, gun het jezelf. Kom gewoon eens meedoen. Het geeft je zo'n enorme rijkdom."
Wie meer wil weten over Biodanza in deze regio, neems eens een kijkje op:

biodanza-arnhem.nl

Meer berichten