Een van de moves die leerlingen maken tijdens het 'Sprookje van de weggelopen kinderen en het kreng'. (foto: Marnix ten Brinke)
Een van de moves die leerlingen maken tijdens het 'Sprookje van de weggelopen kinderen en het kreng'. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Kinderen gevangen door een kreng'

"Het is een wat abstracte voorstelling met een plottwist. We willen het publiek zelf wat uitdagen. De voorstelling is heel beeldend, er wordt weinig in gesproken. Het is een lacherig stuk, maar tegelijkertijd ook best pittig en dat kreng, die is echt heel naar."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Als het theaterstuk al net zo bijzonder is als de titel, dan zit het wel goed. Op zaterdag 20 en zondag 21 april wordt op Arnhems Buiten een aantal keren het 'Sprookje van de Weggelopen Kinderen en het Kreng' opgevoerd.
Een groot deel van de rollen uit deze productie van het Nacht-Theater zijn weggelegd voor leerlingen van het Montessori College Arnhem, zoals Bram (14) en Willemijn (13). "Met jongeren werken is gewoon lachen", zegt Jimmy Deegens, regisseur bij het Nacht-Theater en docent drama op het Montessori College. "Er is een bepaald soort energie waar ik blij van wordt. Ze voeren niet domweg het script uit, maar maken het theaterstuk liever zelf mee."

Het is niet de eerste keer dat het stuk wordt opgevoerd. Vlak na de zomer was de première, maar Bram heeft ondanks dat er meer dan een half jaar verstreken is sinds de laatste voorstelling niet veel hoeven repeteren. "Ik ken het nog helemaal uit mijn hoofd. Het scheelt ook dat er niet heel veel tekst in voorkomt. Het is best een heftig stuk, niet heftig om te spelen, maar als je het ziet is het best een lomp sprookje."

Het idee komt van Deegens, die tijdens een reisje helemaal gek werd van het nummer 'Zoutelande' van BLØF. "Het stuk is ontstaan als een soort grap vanwege dat nummer. Het wordt nu ook gezongen en de tekst van het lied is ook de theatertekst geworden." Maar het is inmiddels wel meer dan een grap geworden, ook al willen ze niet zo veel meer vertellen over de inhoud. "De titel verraad het al een beetje. Het is een sprookje over kinderen die gevangen worden gehouden door een kreng, de enige volwassene in het stuk."

Willemijn doet dit keer voor het eerst met deze voorstelling mee. "Er zijn speciaal voor deze voorstellingen drie nieuwe scenes geschreven", zegt ze. "We doen dit allemaal buiten school. Het is niet zo dat we er studiepunten voor krijgen, helaas."
Bram vindt Jimmy een goede en gezellige regisseur. "Daarnaast is acteren gewoon heel leuk."

Speciaal vanwege Pasen worden er zondagochtend paaseieren verstopt. "Die kun je vanaf 10.00 uur samen met ons zoeken op Arnhems Buiten", aldus Deegens. "Diegene die een speciaal ei vindt kan een vrijkaartje krijgen voor één van de twee voorstellingen op zondag."

De voorstelling het 'Sprookje van de Weggelopen Kinderen en het Kreng is te zien op zaterdag 20 april om 17.00 en 19.30 uur en op zondag 21 april om 15.00 en 19.00 uur. Per voorstelling verzamelt men bij de rotonde ter hoogte van Utrechtseweg 265. Duur: 40 minuten. Entree: 3,50 euro. Kaarten kan men reserveren door een mail te sturen naar: info@nacht-theater.com.

Meer berichten