Dagkok Martijn, verhalenkok Yvonne en muziekkok Wim in hun rijdende keuken
Dagkok Martijn, verhalenkok Yvonne en muziekkok Wim in hun rijdende keuken (Foto: )

Verhalen brouwen in het Broek

door Hilde Wijnen

Broek in de pan

"Nou, het verhaal is zo: eigenlijk woonde ik in Klarendal. Maar toen werd ik postbode en kwam ik vaak in het Broek. Iedereen zat er in de voortuin, overal kreeg ik koffie, ik maakte lange dagen. En ik hoorde veel verhalen. Die schreef ik op en postte ik op Facebook. Toen ik een huis leeg zag staan in de wijk, ben ik verhuisd. De mensen zeiden: de postbode is hier komen wonen!"

arnhem - Het kan niet anders dan dat theatermaker Yvonne Laan een fraai verhaal paraat heeft over haar kennismaking met het Broek. Ze is immers de enige echte verhalenkok van Broek in de Pan. Dit is het tweede jaar dat de mobiele keuken door de wijk toert. Vijf weken lang staat Yvonne, samen met muziekkok Wim Hilgeman, drie dagen achter elkaar in steeds weer een ander gedeelte van de wijk. Elke dag komt er een buurtbewoner koken en iedereen, Broekbewoner of niet, mag aanschuiven aan een van de lange picknickbanken om te komen proeven.

Berekoud

Vandaag wordt er gekookt op het grasveldje aan de Ampèrestraat in Het Nieuwe Kadekwartier. Het is berekoud en even dreigt er zelfs een sneeuwbuitje, maar koks en gasten laten zich niet uit het veld slaan. Een buurvrouw deelt dampende thee rond, vervolgens komt er een stapeltje dekens tevoorschijn en zo zit uiteindelijk iedereen warm en knus te smullen.

Zwaan-kleef-aan

"De eerste dag durven mensen vaak niet te komen, vertelt Yvonne, dan staan ze nog achter hun gordijntjes te turen. Op dag twee komen ze wel. En dan vinden ze het dus heel leuk. Het is een soort Zwaan-kleef-aan. Mensen die op de ene locatie langskomen, zien we later ergens anders in de buurt weer terug. En zo komen er steeds meer mensen bij."
In de rijdende keuken gaat Yvonne in gesprek met haar kokende buren, de verhalen ontstaan vanzelf. "Zelf heb ik niets met koken, niet verder vertellen! Maar eten verbindt, tijdens het eten praten de mensen met elkaar." En dat is waar Yvonne van houdt, verhalen vinden, maken, vertellen en delen. Elke kok krijgt na de maaltijd een elfje, een kort gedicht van elf woorden. Een toetje van de verhalenkok. Ook Wim legt zijn oor te luister tussen de pannen en schrijft voor iedere kok een eigen lied.

Alles mogelijk

Deze week staat Broek in de Pan op verzoek aan de Heinsiushof in het Statenkwartier. Daar wonen twee dames op leeftijd die vorig jaar vreselijk enthousiast waren over de rijdende keuken, maar zelf niet zo mobiel meer zijn. Bij deze dus. Donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 april, half vier, Heinsiushof. Bij Broek in de Pan is alles mogelijk. Eet smakelijk!
facebook.com/broekindepan/

 

 

Meer berichten