(foto: UNICEF/Guus Schoonewille)
(foto: UNICEF/Guus Schoonewille)

Scholieren uit Arnhem winnen UNICEF Debattoernooi

ARNHEM- Leerlingen vanhetStedelijk GymnasiumuitArnhemhebbengisterenhet UNICEF Kinderrechten Debattoernooi gewonnen. Ruim 250 scholieren uit heel Nederland gingen met elkaar in debat over diverse kinderrechtenthema's. UNICEF Nederland organiseerde het toernooi samen met Stichting Nederlands Debat Instituut. Samen met zeven andere teams doen de jongeren uitArnhemmee aan de debatfinale met Kamerleden op Kleine Prinsjesdag.

Scheiding en kinderarbeid

Het debattoernooi vondook plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Maar liefst 45 leerlingenteams gingen met elkaar de woordenwedstrijd aan over de positie van kinderen wanneer hun ouders scheiden. Maar ook­­­ over onderwerpen zoals kinderarbeid en privacy. Alle teams debatteerden drie rondes waaruit 8 winnende teams naar voren kwamen.

Hoogste puntenscore

'Superleuk dat we gewonnen hebben! We debatteren nog niet eens zo lang en staan dan ineens op het podium, hoe vet is dat?' zeieen van de deelnemers van de winnende teams na afloop van het debatspektakel. De jongeren uitArnhem maakten indruk op de jury, samen met de andere winnende scholen:het Vossius Gymnasium uit Amsterdam, het Emmauscollege uit Rotterdam, het Kalsbeek College uit Woerden, het Willem de Zwijger College uit Papendrecht, het Mendelcollege uit Haarlem en het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp.Alle winnende teams krijgen een uitgebreide debattraining in de aanloop naar Kleine Prinsjesdag op 13 september in de Haagse Ridderzaal.

Nieuwekoning

Parallel aan het debattoernooi liep ook een sprekerswedstrijd voor de nieuwe Koning(in) van de Jeugd. Voor het eerst werd de nieuwekoningdoor een jongerenpubliek gekozen.De 14-jarige Yusuf Khalid van het Vossius GymnasiumuitAmsterdamwon deze wedstrijd, als meest bevlogen spreker.De nieuwekoningzal zich het komende jaar sterk maken voor het welzijn van jongeren. In zijn speech vroeg hij aandacht voor de 150.000 jongeren in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten.Op Kleine PrinsjesdagzalYusufeen eigen troonrede voordragen aan Kamerleden en bewindslieden.

Opkomen voor je recht

Leerlingen leren tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd over het belang van kinderrechten. Hierdoor kunnen zij beter opkomen voor hun rechten én die van anderen. UNICEF heeft als doel, in opdracht van de VN, dat alle kinderen in Nederland weten en begrijpen wat hun rechten zijn.?

UNICEF werkt op de moeilijkste plekken ter wereld, om de meest kwetsbare kinderen te bereiken, hen te helpen overleven, hun rechten te beschermen. Dat doen we voor kinderen ver weg en dichtbij. We zijn er voor kinderen na een natuurramp of middenin een conflict. Voor kinderen op de vlucht, waar ook ter wereld, en voor kinderen in Nederland. UNICEF, voor ieder kind.

Meer berichten