Arnhemse singer-songwriter strikt beroemd Praags philharmonisch orkest voor nieuwe single

Arnhem - Het stond torenhoog op Bowe's Bucketlist, samenwerken met een groot internationaal orkest.Uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan...
 

Bowe (Boudewijn de Jong) hoorde van goede vriend en schrijfpartner Ton Snijders uit Velp dat er plannen waren om naar Praag te gaan met enkele Nederlandse artiesten. Het beroemde 'The City of Prague Philharmonic Orchestra' zou dan binnen één studiosessie meerdere liedjes inspelen. Bowe vroeg zich direct af hoe dit dan zou gaan met repetities. Het antwoord van Snijders was kort en duidelijk "Die zijn er niet".

Snijders legde uit dat het hele project zou leunen op minutieuze voorbereiding vanuit Nederland en het bizar hoge niveau van de musici uit Praag. Sebastiaan Koolhoven zou het stuk volledig orkestreren, wat inhoudt dat de muziek voor iedere muzikant van het orkest specifiek uitgeschreven wordt. Op dat moment was er nog niet veel meer dan een ruwe demo, dus er was nog wel wat werk aan de winkel!

Het bezoek aan Praag was zenuwslopend. De leden van het orkest moesten binnen een paar pogingen het liedje direct perfect spelen en de communicatie verliep via een tolk. De tijd om het tien keer over te doen was er simpelweg niet. Bij aankomst in de studio had het orkest de muziek nog nooit gehoord, alleen de dirigent was betrokken bij de voorbereiding. Vervolgens werd er afgeteld, de opnameknop kleurde rood en toen moest het gebeuren. Snijders had een intro met drums bedacht waar het orkest nogal van in de war raakte, maar na een paar valse starts kwam de Praagse machine op gang en speelde het orkest in haar volle glorie. Uiteindelijk hebben ze Laat me Leven vier keer gespeeld, waar twee volledig goede versies uit te destilleren waren. Erg fijn, want in de definitieve versie hoor je dus veertig strijkers in plaats van twintig.

Na de sessie in Praag heeft Bowe gitarist Wesley Nuis (o.a. Davina Michelle) gevraagd om een rol te vervullen zoals Slash bij Guns n' Roses in November Rain: een gruizige gitaarsolo in de climax van de toch al bombastische track. Bowe voegde zelf ook nog zes eigen gitaarpartijen toe en gaf de song met een sample van een scratchende plaat ook nog een licht elektronisch tintje.

In 2019, acht jaar na de eerste brakke demo op de telefoon van Bowe was het nummer dan eindelijk klaar. In de videoclip zijn gitarist Wesley Nuis en zijn partner Linda te zien. Ze schitterden ook al in de vorige clip van Bowe - Jong en Knap.

Meer berichten