In Velp woonachtige Rhijn Feith schrijft boek over zijn vader

In Velp woonachtige Rhijn Feith schrijft boek over zijn vader

Op 24 april 2019 verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers te Zutphen het boek Zijn naam was Piet. Het korte leven van een onbekende verzetsman geschreven door Rhijn Feith. Het boek wordt gepresenteerd bij boekhandel Jansen & De Feijter in Velp.

Aan het leven van Pieter Rutger Feith (1911-1941), vader van de auteur, kwam een einde door een fietsongeluk. Zijn beide kinderen groeiden op zonder enige herinnering aan hem. Aan de hand van nagelaten brieven, foto's en dagboeken konden zijn jeugd, studententijd, dienstplicht bij de Bereden Artillerie, werkzaamheid als assuradeur en huwelijk met Adine de Jonge gereconstrueerd worden. De tijd waarin hij leefde wordt schetsmatige besproken.

Aangezien zijn deelname aan de strijd tegen de Duitse invasie en zijn verzetswerk, ook aan zijn vrouw, onbekend waren, moest een speurtocht in archieven uitkomst brengen.

Op 10 mei 1940 wist het Regiment Artillerie bij Mill (Oost-Brabant), bestaande uit reservisten, waaronder Piet, bemand met archaïsche kanonnen, een aanval in de rug door Duitse stoottroepen af te slaan.
Na terugkeer uit krijgsgevangenschap raakte Piet vanaf september 1940 betrokken bij militaire spionage. De eerste schreden op dit levensgevaarlijke pad waren amateuristisch. Verraad lag op de loer en niemand was te vertrouwen. Na Piets dood zette de ID-groep en de groep Kees, waartoe hij gerekend wordt, het spionagewerk voort.

Alle leden van Piets naaste familie en schoonfamilie namen, ieder op eigen wijze, aan het verzet deel. Ernst de Jonge werd, vanwege zijn rol in De Soldaat van Oranje, de meest bekende.

Over de auteur
Rhijnvis Feith (1939) is tot zijn pensionering als orthopedisch chirurg en opleider verbonden geweest aan ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Hij bekleedde nadien nog vele jaren extramurale functies. Na beëindiging hiervan ontstond tijd voor de speurtocht naar het leven van zijn vader.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden