Nederlands Openluchtmuseum opent tentoonstelling Gruwelijk Lekker

Arnhem - Wat we vroeger aten, vinden we dat nog steeds lekker? En omgekeerd? Met de tentoonstelling 'Gruwelijk lekker' geeft het Nederlands Openluchtmuseum je een inkijkje in hoe – onder invloed van het verleden – onze huidige opvattingen over eten en eetgewoonten zijn gevormd.

Tien historische ingrediënten
Ingrediënten uit de Nederlandse geschiedenis: welk ingrediënt komt waar vandaan, wat werd vroeger als smaakvol ervaren en eten we het nu eigenlijk nog steeds? Met de inspiratie van De Canon van Nederland en de tien tijdvakken van commissie de Rooij is het themajaar en de tentoonstelling Gruwelijk Lekker opgezet. Tien ingrediënten uit de tien tijdvakken worden door het gehele museum aangeboden: binnen en buiten en per seizoen verschillende activiteiten.

Elk van die ingrediënten heeft binding met de actualiteit. Een hedendaags taboe (eten van hond – zelfs in 2018 nog goed voor een 'diplomatiek' relletje) wordt aangestipt en er is sprake van een bereidingswijze die nu in de mode is (Verrotting/fermentatie) Het gaat ook over onderwerpen waarover nu discussie is (consumptie van bloed, vet, koffie, suiker), die nu nog tot de verbeelding spreken (Tulpenbollen en surrogaat), om etenswaren die nu de gewoonste zaak van de wereld zijn, maar in het verleden met 'morele bezwaren' omgeven (paddenstoelen, knoflook). 

Zelf aan de slag!
In het Canongebouw gaan we in tien tijdvakken tafelen: tien smaken die elk gekoppeld zijn aan een van de tien tijdvakken, zoals ze ook in de Canon gebruikt zijn. Deze tien smaken hebben geschiedenis gemaakt. In het museumpark is een themaroute waar je kunt proeven, recepten kunt verzamelen en achtergronden te weten komt over de tien historische smaken.

Suikerwerkplaats
In het museum is een Suikerwerkplaats ingericht. Ervaar het product suiker als een gezonde of ongezonde smaak, krijg meer inzicht in het product suiker en de verschillende verhalen die aan suiker kleven. En je gaat ook echt aan de slag met suiker. Ook de activiteit Feest! In Nederland is onderdeel van de tentoonstelling Gruwelijk Lekker. Daar wordt ontdekt welke feesten er in Nederland worden gevierd. Nieuwkomers uit andere landen brachten verschillende smaken mee en welk hapje hoort bij welk feest? Deze activiteiten zijn te volgen in de weekenden en schoolvakanties.

Jaar vol activiteiten
Elk seizoen krijgt een aangepaste programmering met nieuwe Gruwelijk Lekkere activiteiten. In de lente is het onderwerp 'Zo, (on)gezond! Gezonde smaken vroeger' en in de zomer draait het om het thema 'Broodje ongewoon…. Wat van ver komt is lekker?' De herfst staat in het teken van 'Rottig smaakje? Smakelijk bewaren' en de winter draait om 'Schaarste en overvloed… wat doet dat met je smaak?'

Bijzonder openingsweekend
Zaterdag 30 maart en zondag 31 maart staat het museum in het teken van de feestelijke opening. Op zaterdag 31 maart opent het museum haar nieuwe speeltuin. Nar tien jaar was de speeltuin aan vervanging toe. De nieuwe speeltuin is groter en er zijn speciaal speeltoestellen gemaakt die aansluiten bij het museum: spelenderwijs terug in de tijd. Kinderen worden van harte uitgenodigd om deze speeltuin te openen.

Zondag 31 maart wordt de bezoeker de gehele dag overspoeld met 'zoete lekkernij'. Candygirls op stelten, zingende koks en de suikerspinnenchefs maken hun opwachting in het museum. Het wordt een echt feestje! 

Neem op zondag een kookboek mee, lever deze in en je komt die dag gratis naar binnen! Let op: 1 kookboek staat garant voor 1 gratis toegangsbewijs.

www.openluchtmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden