Mijn basisschool was in de buurt, dus mijn jeugd bestond uit eindeloos wandelen en spelen. Arnhem mag trots zijn op zoveel groen.
Mijn basisschool was in de buurt, dus mijn jeugd bestond uit eindeloos wandelen en spelen. Arnhem mag trots zijn op zoveel groen. (Foto: )

'Ravotten en eindeloos wandelen'

Nog voor het interview plaatsvindt, treffen we raadslid Nathalie Nede en wel midden in park Zypendaal. Hier wil ze de foto laten nemen, op de plek waar ze als kind graag speelde. "Als geboren en getogen Arnhems meisje kwam ik hier samen met mijn oma. Lekker ravotten, schaatsen en natuurlijk eindeloos wandelen. Dit is echt het mooiste stukje Arnhem dat ik ken en kom er graag om mijn hoofd leeg te maken."

door Yadi Dragtsma

Arnhem - Nede is 31, woont in Klarendal en is sinds vorig jaar raadslid voor de ChristenUnie, waar ze een tweemansfractie vormt met Daniel Becker.

Rechten

Naast haar raadswerk studeert ze rechten aan de HAN en zit inmiddels in het tweede jaar. Politiek had altijd al haar interesse, maar pas vorig jaar zette ze de stap richting raad. "Ik was al jaren lid van de ChristenUnie, maar kon me moeilijk identificeren met politici. Nadat ik me toch kandidaat had gesteld, ben ik op een hele mooie derde plaats op de kandidatenlijst terechtgekomen." Tot haar eigen verbazing kwam ze met voorkeursstemmen in de raad.

Schakelen

"Ik heb wel flink moeten schakelen nadat ik was verkozen", zo blikt ze terug op het eerste half jaar. "Spreken in het openbaar was nooit mijn sterkste kant en ook het schrijven van een motie was nieuw voor mij. Gelukkig heb ik dankzij trainingen de fijne kneepjes van het politieke handwerk geleerd, en daarnaast kan ik natuurlijk gebruik maken van de ervaring van Daniël." Wat ze nog steeds lastig vindt? "Je hebt in de politiek meerdere instrumenten om je doelen te bereiken. Het is de kunst om het juiste middel op het juiste moment in te zetten."

Onderwijs

Er zijn tal van onderwerpen die haar aan het hart gaan, maar een paar springen er wel uit. "Onderwijs is een belangrijk punt. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die hier in Arnhem naar het ISK op t Venster gaan. Zij hebben vaak al een achterstand en kunnen die alleen maar goed maken door zoveel mogelijk kennis tot zich te nemen. Niet alleen taal en rekenen zijn dan belangrijk, ook moeten we inzetten op meer sport, muziek en cultuuronderwijs."

Profileren

Ze bestrijdt de uitspraak dat christelijke politiek op lokaal niveau niet uit de verf komt. "In tegendeel. Als het gaat over coffeeshops, prostitutiebeleid of zorg en welzijn, denk ik dat we ons als christelijke partij prima kunnen profileren.

Naastenliefde

Christelijke politiek voor mij gaat over naastenliefde, mee mogen doen met de samenleving en behoud van alles wat mooi en waardevol is. Dan heb je het ook over bescherming van onze leefomgeving. Niet voor niets heb ik de natuur gekozen voor de foto. Allemaal onderwerpen die je vanuit religieus perspectief kan bekijken."

Meer berichten