Foto:

'Ik leef elke dag helemaal in het donker'

"Ik was vroeger bang in het donker, nu leef ik er in", vertelt Marjolein van Den Broek. "Het verschil tussen dag en nacht merk ik niet meer."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Marijn Pikaar organiseert namens de Oogvereniging Gelderland sinds vorige maand een Oogcafé in buurthuis De Nieuwe Hommel voor blinden en slechtzienden en hun familie en vrienden. Om samen te komen en ervaringen uit te wisselen. "Voorheen hadden we alleen ledenvergaderingen, maar de vereniging wilde graag wat losser, wat minder star", vertelt hij.

Zelf ziet Marijn nog zo'n twintig procent van wat een gemiddeld mensen ziet. "Ik heb geen blindengeleidehond en loop ook niet met stok rond, maar autorijden mag ik bijvoorbeeld niet."
Marjolein van den Broek is sinds vier jaar geheel blind en heeft het eerste Oogcafé in februari bezocht. "Ik heb altijd heel weinig gezien, maar ik kon nog wel vage kleuren en vormen zien en daarnaast licht. Nu is het gewoon helemaal zwart, altijd. Door een oogziekte ben ik beiden ogen kwijtgeraakt. Ik ben dus echt stekeblind."

Ze is erg enthousiast over het Oogcafé. "Ik ga zeker mijn best doen om de volgende keer weer te komen", zegt ze. "Ik wist de eerste keer niet precies wat ik kon verwachten, maar het is leuk om eens met gelijkgestemden te kunnen praten. Het feit dat je blind of slechtziend bent wil niet betekenen dat zo'n café dan een treurige bedoeling is, het was juist een hele gezellige middag."

Toch is het wel lastig om een doelgroep als deze te bereiken. "We hebben berekend dat er ongeveer zesduizend mensen in Arnhem en omgeving wonen met een visuele beperking en van de 120 leden die we hebben, kunnen we er maar veertig bereiken", aldus Pikaar. "We kunnen niet gaan flyeren om onze activiteiten onder de aandacht te brengen, want dat kan men vaak toch niet lezen. Dat heeft geen zin. Daarom hopen we dat familie en vrienden van slechtzienden en blinden dit artikel lezen en het willen doorvertellen dat er een Oogcafé is."

Volgens Marjolein kan het café ook geschikt zijn om nieuwtjes op het gebied van technologische ontwikkelen, die voor blinden en slechtzienden geschikt zijn, door te geven. "Zo is er sinds kort Audiodescriptie", vertelt ze. "Dat is een app dat laat je horen wat anderen zien. Zo heb ik gezellig met mijn zoon naar de Luizenmoeder kunnen kijken. De app vertelt dan wat Juf Ank aan het doen is als ze niet praat. Dat is hartstikke handig en leuk om te vertellen tijdens zo'n Oogcafé voor de mensen die het nog niet kennen. Ik zeg altijd maar zo; het is best erg om blind te zijn, maar als je het bent, kun je het beste maar in deze tijd blind zijn. Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande die het leven voor ons wat makkelijker maken."
Het volgende Oogcafé is op 16 april van 14.00 uur tot 16.00 uur in de Nieuwe Hommel. Je wordt verzocht om je voor het Oogcafé aan te melden bij Marijn Pikaar. Hij is te bereiken via mail oogcafearnhem@outlook.com of 06 34 16 32 24.

Meer berichten