Foto:

Op de knieën voor een LEGO-poppetje

"In het begin werd ik wel eens vreemd aangekeken en daarom ging ik 's ochtends heel vroeg foto's maken of op een moment dat het heel rustig was. Dat hoeft nu niet meer."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Het concept is eigenlijk heel simpel: elke dag probeert David Harpe een zelfgemaakte foto op zijn Facebook te zetten met daarop een LEGO-poppetje dat ergens in Arnhem poseert. "Ik wilde iets doen waar mensen een glimlach van op hun gezicht zouden krijgen", vertelt hij. "Als je de krant leest, of naar het journaal kijkt of op social media zit, dan is dat vaak allemaal zo negatief."

Zijn idee om LEGO-poppetjes de hoofdrol te laten spelen in de foto's die David maakt is niet nieuw. "Ik kwam het werk tegen van de Britse fotograaf Andrew Whyte en dat vond ik zo gaaf. Hij ging de hele wereld over voor zijn foto's met LEGO-poppetjes. Toen dacht ik, zou ik hier niet een Arnhemse variant van kunnen maken?"

Dat was in 2015 en zo gezegd, zo gedaan. "Als ik nu terugkijk op die eerste foto's die ik toen maakte dan zijn die echt slecht, maar toen was ik er zo trots op. Ik begon gewoon met het plaatsen van foto's op mijn eigen Facebook account, maar later heb ik voor Bricks of Arnhem een eigen account aangemaakt."

En waarom de focus op Arnhem? "Dat is gewoon een hele leuke stad. Ik ben zelf import-Arnhemmer en kom uit een dorp. Hier in Arnhem is altijd wat te doen. Ik vond het een leuke manier om de stad in kaart te brengen."
Het LEGO-poppetje 'Bricky' staat meestal op de foto's van David, maar hij heeft inmiddels een collectie van zo'n 300 LEGO-poppetjes, dus af en toe eens afwisselen kan ook. "Ik probeer een foto te maken die wat te maken heeft met de actualiteit van de dag. Dat kan van alles zijn, van het weer (zon, sneeuw, lente), tot een gebeurtenis in de stad (vissen in de Jansbeek of een circus in de stad). Van politiek probeer ik weg te blijven. Ik wil het graag positief houden."

Hoewel zijn Facebook account 'Bricks of Arnhem' heet, maakt de pagina soms ook uitstapjes buiten de stad. "Als ik op vakantie ga dan ga ik gewoon door met het maken van foto's", aldus David. Dus 'Bricky' is inmiddels ook in New York en andere steden geweest. "Mijn vriendin wordt er soms wel een beetje moe van als ik weer op straat ga liggen, maar ja, ik ga ook met haar mee winkelen... Ik heb ook altijd een doosje mee met verschillende gezichtsuitdrukkingen voor de poppetjes."

Het aantal likes op Facebook is inmiddels de 1300 gepasseerd en ook burgemeester Marcouch blijkt een fan van 'Bricky' te zijn. De dagen dat David vreemd werd aangekeken als hij een foto probeerde te maken met zijn LEGO-verzameling aan poppetjes is inmiddels voorbij. "Ik werd laatst zelfs een keer herkend in de stad. Dat is natuurlijk ontzettend leuk. Toen ik laatst een keer een paar dagen geen nieuwe foto kon plaatsen, kreeg ik meteen berichtjes van mensen wanneer er weer een nieuwe foto zou komen."

David is geen professioneel fotograaf, het is gewoon een uit de hand gelopen hobby. "Ik ben wel blij om te zien dat de foto's steeds beter worden. Daarnaast is het mooi om mee te maken dat ik door 'Bricks of Arnhem' toegang krijg tot plekken die voor anderen gesloten blijven. Ja, het is een investering, maar de reacties van mensen maken het allemaal de moeite waard. Ik doe het voor die glimlach bij de ander."

Meer berichten