Plastic Soep Parade opent op zaterdag 16 februari

Van 16 februari t/m 16 maart staat de binnenstad in het teken van 'Arnhem Plasticvrij?'. De hele maand kunt u uitproberen wat het is om 'plasticvrij' te winkelen. Zaterdag 16 februari wordt om 14.00 uur de Plastic Soep Parade geopend op het Bartokplein.

Na het doorknippen van het spreekwoordelijke lint kunt u aan de wandel langs de Parade-route, speciaal voor deze gelegenheid begeleid door twee Afvalbutlers die met u in gesprek gaan over wat zij vinden in onze stad. Het Binnenstadkoor zingt plastic liedjes bij de opening en Clarien van Harten toont haar Plastiek – een jurk gemaakt van plastic tasjes die ze heeft verzameld op de vrijdagmarkt. De bakfiets van De Groene Vos rijdt rond als informatiepunt waar u terecht kunt voor tips en voorbeelden voor plasticvrij winkelen.

Verder laat Plastic Fantastic zien hoe (plastic) afval ook een grondstof is. Als u hen tenminste stukjes grondstof geeft! Dus verzamel al het plastic dat u tegenkomt en neem dat mee naar het Bartokplein. (Plastic) zwerfafval en verpakkingen, maar ook boterhamzakjes en flesjes, bij de aanhanger van Plastic Fantastic ziet u hoe al dat materiaal in grondstof wordt omgezet.
Na de opening aankomende zaterdag kunt u de Plastic Soep Parade (zonder begeleiding) tot 16 maart zelf lopen. 

De Plastic Soep Parade is een wandelroute door de binnenstad van Arnhem langs plekken waar 'iets ' met plastic gebeurt. Stops op de route zijn bijvoorbeeld winkels waar u met eigen verpakkingen boodschappen kunt doen, plekken waar u zelf water kunt tappen, en winkels die (zoveel mogelijk) zijn overgestapt op plasticvrije producten of gerecyclede verpakkingen verkopen. 
Op verschillende (zater)dagen zijn er activiteiten waar u aan mee kunt doen: winkelsafari's over plasticvrij winkelen, een demonstratie zeep maken en uitleg over (micro)plasticvrije zepen, en plastic retour-acties – waarbij u gewoon boodschappen doet en vervolgens de overbodige verpakkingen in de supermarkt achterlaat. 

Er doen allerlei winkels mee aan de Plastic Soep Parade. U vindt een overzicht van de deelnemers op de wandelroutefolder en in de tourtodo-app. Meer informatie en aanmelden voor activiteiten: www.rozet.nl/plasticvrij en www.degroenevos.nl/plastic-soep-parade 

Arnhem Plasticvrij? t/m 10 april
De Plastic Soep Parade wordt georganiseerd in het kader van het Arnhem Plasticvrij? evenement: Gemeente Arnhem, De Groene Vos en Rozet maken zich van 9 februari t/m 10 april sterk voor een plasticvrij Arnhem. 'Arnhem Plasticvrij?' brengt de maatschappelijke gevolgen van plastic afval op confronterende wijze in beeld en probeert met concrete voorbeelden te inspireren om anders om te gaan met plastic. Naast de tentoonstelling 'Out to Sea? The Plastic Garbage Project' is er in Rozet werk te vinden van kunstenaars die zijn geïnspireerd door plastic afval. Enthousiaste gidsen verzorgen rondleidingen, zie www.rozet.nl/plasticvrij. Verder zijn er tot 10 april lezingen, onder meer van Roscam Abbing, de auteur van het boek 'Plastic Soup, Atlas van de wereld' (21 februari) en Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde en Duurzaamheid (22 februari). Op maandag 25 februari is een Jongerendebat Duurzame Toekomst in Rozet. Scholieren van het SGA debatteren dan met anderen uit de stad over hoe wij omgaan met hun toekomst. 

Informatie over deze en andere activiteiten tijdens Arnhem Plasticvrij? vindt u op www.rozet.nl/plasticvrij
 

Meer berichten