Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft (Foto: Henny A.J. Kreeft)

Dat woord weer !

Het is of ik aangetrokken wordt door dat woord, maar overal lees ik - en steeds vaker - het woord ‘kanker’. Ja, ik weet het, het is een minder mooi woord, maar het is doodsoorzaak nummer 1 sinds 2008, wist deze krant ons te melden. Jaarlijks schijnen zo’n kleine 50.000 mensen aan een of andere vorm van kanker te overlijden en de ziekte komt steeds voor in mijn leven.

door Henny A.J. Kreeft

In de jaren 80 heb ik aan een project van het KWF in het oude ziekenhuis AZU in Utrecht gewerkt; het was het project van beenmergtransplantaties bij kankerpatiënten, waarvan een aantal na behandeling het ziekenhuis weer konden verlaten. Daarna ben ik bij een ander bedrijf gaan werken en was het qua het woord kanker redelijk rustig voor een tijdje.

Maar op enig moment bleek een goede kennis uitgezaaide kanker over het hele lichaam te hebben, kreeg mijn moeder borstkanker, de buurvrouw borstkanker en mijn vader prostaatkanker en allemaal kwamen ze te overlijden. En tot overmaat van ramp kreeg ik in 2016 zelf de diagnose kanker aan mijn darmen.

Momenteel zit ik dus over het tweede jaar en moet ik binnenkort weer voor mijn scan/echo, enfin, we zullen wel weer zien.

Nu blader ik digitaal door wat kranten en zag hier in de krant het artikel ‘Muziek tegen Kanker’ van de redactie. Mijn respect voor het initiatief voor dit concert en de personen / groepen die meedoen aan dit Music2Cancer concert op 26 oktober.

Maar het gaat natuurlijk om het goede doel wat achter dit concert zit, met andere woorden, het geld dat ingezameld wordt, waar gaat dat naar toe. Samen met het KWF Kankerbestrijding is gekozen voor onder andere onderzoek naar een behandeling tegen Glioblastoom, de meest voorkomende kwaadaardige vorm van hersenkanker. Volgens het artikel hier in de krant zijn de vooruitzichten van de patiënten ronduit slecht te noemen en leven ze na de vastgestelde diagnose gemiddeld nog 15 maanden.

Alsof het al niet erger kan, publiceerde het NRC een artikel in juli 2018 met de in het oog springende kop: Kanker veroorzaakt een derde van de sterfgevallen in Nederland.

Je zou het zelf eens hebben, kanker, en steeds maar in de Nederlandse en internationale media artikelen tegenkomen over kanker; afgelopen week bijvoorbeeld over chroom-6 en de gevolgen, waar ik op een andere plaats aandacht aan heb geschonken.

Ja, soms denk ik dat het leven dan even tegenzit, maar men zal me niet zien huilen, dan doe ik wel privé, ik wil niemand tot last zijn. En de kanker is er, verdwijnt of ik moet er aan geloven. Maar voorlopig gaan we door met schrijven, ik hoop de volgende keer met een prettiger onderwerp.

Meer berichten