Foto:

'Volksdansen geeft mij een gelukkig gevoel'

"Toen ik wat jaren terug in Armenië was heb ik daar op de markt jasjes gekocht voor de groep die wij konden gebruiken tijdens onze dansen."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Volksdanscentrum Arnhem (VA) is opgericht in 1945 en heeft zo'n kleine vijftig leden, verspreid over twee groepen, die op de dinsdagochtend of de donderdagavond samen komen om te dansen op volksmuziek. Fons Erftemeijer en Yonina Chazan zijn twee van die leden die al jaren vol passie volksdansen.

"De muziek waarop wij dansen komt uit allerlei landen", zegt Fons. "Armenië, Bulgarije, Turkije, Israël, Denemarken, Brazilië, maar ook gewoon uit Nederland. Het mooie aan volksdansen is dat iedere dans een eigen karakter heeft, een eigen verhaal. Zo dansen we op muziek uit Samoa met een soort plastic bakjes, welke kokosnoten moeten voorstellen. Die sla je dan tegen elkaar. Bij het volksdansen zit vaak een bepaalde symboliek die je ook weer uitbeeld. Vaak gaan de liederen over oogsten of het vissen, bruiloften of andere zaken. Veel dansen hebben een agrarisch karakter."

Yonina heeft jaren in Israël gewoond en begrijpt daarom vaak de woorden die gezongen worden tijdens de Israëlische liederen. "Dan zing ik lekker mee. Sommige teksten zijn ook gewoon heel grappig, waardoor ik moet lachen, maar de anderen begrijpen dan niet waarom ik lach."

Bij VA zijn twee dansgroepen actief, waarvan één groep ook af en toe een optreden verzorgd, meestal in een verzorgingstehuis. "Ik moet eerlijk zijn", zegt Fons. "We zijn nou ook weer niet zo goed dat we volle theaterzalen zouden trekken. Zo spectaculair is het allemaal niet."

Voor hem en Yonina gaat het vooral om de saamhorigheid die je als vereniging hebt. "We kennen elkaar al zo lang. Dan vertel je elkaar ook persoonlijke dingen die je meemaakt in je leven."
Als dansgroep beschikken ze over meer dan dertig verschillende dansen en daar komen regelmatig ook weer nieuwe volksdansen bij. "Het is altijd anders. Soms denk ik echt 'wow, wat is dit mooi' en natuurlijk zijn er ook nummers waar je wat minder mee hebt."

"Sommige nummers hebben echt een hele emotionele lading", vindt Yonina. "Wanneer het bijvoorbeeld gaat over de Armeense genocide. Die muziek trilt dan door je hele lichaam. Ik word echt blij van het volksdansen, het geeft mij een gelukkig gevoel."

Fons begon ooit met dansen door het leren van de Argentijnse tango. "Maar ik voelde de schwung gewoon niet", zegt hij. "Met volksdansen heb ik dat wel. Soms duurt het even om er in te komen, maar we hebben een goede docent die het ons ook kan leren."

Om lid te zijn heb je verder geen enkele ervaring nodig met het volksdansen, ook al zeggen beiden dat een gevoel voor ritme wel handig kan zijn. "Maar zelfs dat valt nog voor een deel te leren."
Wie eens een kijkje wil nemen bij VA kan via www.volksdanscentrumarnhem.nl contact opnemen. Jong, oud, man of vrouw; iedereen is welkom.

Meer berichten