Foto:

Op zoek naar net die ene postzegel

"Hoe meer zegels er worden uitgegeven, des te slechter het eigenlijk is voor de verzamelaar. Het uitgiftebeleid van de posterijen zorgt eigenlijk voor de doodslag van de filatelist."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Werner Vermeire en Mai Zeijlstra zitten in het bestuur van filatelistenvereniging De Vierstroom en zijn beiden fanatiek postzegelverzamelaar. "Ik verzamel al zo'n zestig postzegels", vertelt Werner. "Vanaf dat ik een jaar of zes was. Er zijn ook wel eens periodes geweest dat ik er mee gestopt ben, maar dat is het fijne aan postzegels verzamelen: je kunt altijd weer beginnen." Voor Mai begon de liefde voor postzegels later. "Ik was 21 en werd aangestoken door een paar collega's", vertelt hij.

Inmiddels hebben beiden vele duizenden postzegels van over de hele wereld. Omdat het eigenlijk gekkenwerk is om alle postzegels die ooit over de hele wereld zijn uitgegeven te verzamelen, hebben zij zich gespecialiseerd. "Ik leg de focus onder andere op Nederland en de overzeese gebieden", aldus Mai. Voor Werner ligt de focus op andere landen, zoals Luxemburg en Zwitserland. Daarnaast verzamelt hij alle postzegels die in zijn geboortejaar 1954 zijn uitgegeven.
Hoe ver gaan ze nou om hun verzameling helemaal compleet te krijgen? Nou, dat gaat soms best ver. Zo ging Vermeire speciaal naar Zwitserland op vakantie om bij een taxateur te laten checken of een postzegel die hij had gevonden in een verzameling wel echt zo speciaal was. Helaas, het bleek om een vervalsing te gaan. "We zijn toen snel verder getrokken naar Frankrijk, want Zwitserland is eigenlijk veel te duur."

Gemiddeld besteedt hij elke week zo'n twee volle dagen aan zijn hobby. Op zolder heeft hij een ruimte voor zichzelf en de postzegelverzameling. Daar kijkt hij zijn verzameling na en checkt in catalogi hoe bijzonder een postzegel is. "Sommige zegels zijn wel honderden euro's waard", weet hij. "Maar uiteindelijk leg je in een hobby als deze meer geld in, dan dat je er voor terugkrijgt wanneer je het zou verkopen."

Om een verzameling compleet te krijgen moet je soms hele postzegelboeken van anderen kopen voor net die ene bijzondere zegel te bemachtigen. Wel ligt er voor beiden een grens. "Ik adviseer de mensen echt te stoppen met het kopen van nieuwe postzegels. Die zijn niks waard en worden ook niet meer waard. Zelf ben ik gestopt met postzegels te verzamelen vanaf het euro-tijdperk."

Het aantal mensen dat postzegels verzamelt neemt langzaamaan wel af. "Het leden aantal van de vereniging loopt ook terug", weet Maj. "Het is toch vooral een hobby voor de wat ouderen onder ons."
Toch probeert De Vierstroom het tij wat te keren door een postzegelbeurs te organiseren. Zaterdag 9 februari is de tweede keer dat dit evenement georganiseerd wordt van 10.00 tot 16.00 uur bij De Gaanderij aan het Driemondplein 1. Postzegelhandelaren zijn aanwezig evenals leden van de vereniging om net die ene postzegel te kopen of te ruilen om hun collectie compleet te maken. Iedereen is van harte welkom.

vierstroomfilatelie.nl

Meer berichten