Foto:

'Ik wil graag mooie dingen maken'

"Ik ben niet een type dat het zozeer nodig vindt om met mijn werk naar buiten te treden. Ik hoef het niet van de daken te schreeuwen dat ik meedoe met dit tv-programma, maar soms moet je gewoon iets. Collega's zeiden ook: 'dit moet je gewoon doen Nard'."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Nard Kwast is ambtenaar bij de gemeente Arnhem en doet mee aan het tv-programma 'Project Rembrandt' van de NTR. Afgelopen zondag werd hij door de vakjury zelfs uitgekozen als beste van de tien schilders die dag. Wie is Nard eigenlijk?

Bij de gemeente werkt hij als 'bemiddelaar aan de poort', wat zoiets is als consulent werkt. "Ik help mensen in de bijstand weer aan het werk", vertelt hij. "Dat is soms wel een beetje duwen en trekken, maar de meeste mensen willen wel. Ik werk hier nu zo'n acht jaar. Daarvoor werkte ik acht jaar bij Justitie. Daar werkte ik in een gesloten inrichting met niet al te zware criminelen om ze te re-socialiseren. Ik was daar ook heel creatief bezig met handen arbeid en zat zelfs in een bandje."
Dat creatieve heeft hij als kind al, toen hij hele dagen zat te tekenen. "Mijn moeder heeft nog een schoolkrant van me, waar ik met een tekening op de voorkant sta. Ik zat op school vaak naar buiten te kijken, te dromen en te tekenen."
Dat tekenen doet hij nog steeds, maar dan in de vorm van snelle cartoons die hij maakt van mensen, zoals zijn collega's. Zijn voorliefde voor het schilderen kwam later pas. "Ik ben niet met kunst opgevoed", aldus Nard. "Het was niet zo dat ik in mijn jeugd met mijn ouders naar musea ging. Ik denk dat mijn passie voor schilderkunst is ontstaan toen ik een jaar of 22 was en ik met een vriend naar een museum in Gent ging. Toen ik daar die zestiende en zeventiende eeuwse meesters zag was ik helemaal verkocht. Jarenlang had ik getwijfeld over wat ik wilde met mijn leven, maar toen ik die schilderijen zag wist ik het: 'dat wil ik ook kunnen'."
Tegenwoordig is hij helemaal verslaafd aan kunst. "Eigenlijk is het helemaal niet leuk om met mij naar een museum te gaan", grapt hij. "Ik kan echt uren blijven kijken naar kunst. Ik sta soms heel lang voor één schilderij, terwijl de ander dan al graag verder wil."

Het feit dat Nard geen fulltime schilder is, komt hem eigenlijk wel goed uit. "Ik denk dat ik knettergek zou worden als ik vijf dagen per week in mijn atelier zou zijn. Doordat ik mijn werk bij de gemeente heb word ik ook gedwongen om regelmatig afstand van mijn schilderwerk te nemen en ik denk dat dit goed is. Ik vind het ook gewoon leuk om mensen te helpen. Dus de combinatie ligt mij wel."
Wat spreekt hem nou zo aan, aan die schilders uit de zeventiende eeuw, zoals Rembrandt? "Het is heel knap gemaakt. Ik heb dat gevoel overigens niet alleen bij schilders uit die eeuw, ook enkele uit de negentiende eeuw roepen bij mij die gevoelens op. Rembrandt is gewoon fenomenaal. Wat ik bijzonder vind is dat zijn schilderijen van dichtbij soms een brij lijken, dat er een hoop in gerommeld is met allerlei verf klodders en kleuren, maar van een afstandje is het vervolgens zo mooi, zo meesterlijk. Bovendien was hij voor die tijd heel erg vernieuwend."
Hoewel Nard zelf veel in de stijl van de zeventiende eeuwse meesters schildert, doet hij dat niet om te kopiëren. "Ik maak wat ik wil maken. Het enige dat ik wil is mooie dingen maken."

"Als collega's leven we enorm met Nard mee", vertelt Sandra Vervoort, een naaste collega van hem bij de gemeente Arnhem. "Ik had wel verwacht dat hij bij de eerste vijftig kandidaten zou zitten. Nard heeft ontzettend veel humor, dat zie je ook aan zijn cartoons met karikaturen. Ik vind het zo knap hoe snel hij deze kan maken."

Project Rembrandt, waarin in acht afleveringen op zoek wordt gegaan naar de meest getalenteerde amateur kunstschilder van Nederland, is elke zondagavond te zien vanaf 21.20 uur op NPO 1. Elke week valt een schilder af. Aanstaande zondag is aflevering 3.

Meer berichten