Foto:

Vrienden verbaasd over keuze VVD

Hij is net dertig, zoon van politieke vluchtelingen, bevlogen politicus en sinds vorig jaar actief in de gemeenteraad. Zijn naam? Rebin Maref; van de zesde plek op de lijst nu volwaardig fractielid met een heldere visie op de toekomt van onze stad. Hij doet zijn verhaal bij Stan&Co, dat uitkijkt op het Willemsplein de randen van de binnenstad. "Als ik vroeger in Arnhem uitging, dan begon hier ongeveer het avontuur", zo lacht hij, wijzend richting Korenmarkt.

door Yadi Dragtsma

Arnhem - Rebin's ouders zijn voormalige Koerdische vluchtelingen en na aankomst in Nederland, belandde het gezin via Roermond en Dodewaard uiteindelijk in Elst. Hij ging na de lagere school naar Arnhem en begon op het Olympuscollege in de Gymnasiumklas. "Naast school heeft politiek altijd mijn interesse gehad", zo begint hij zijn verhaal: "Ik was op mijn twaalfde enorm fan van VARA's Lagerhuis. Het scherpe debat, maar daarna ook weer de rust en het respect naar elkaar toe." Hij lacht. "De maandag erna stond ik te trappelen om wat ik gezien had te bespreken met mijn klasgenootjes, maar kwam erachter dat ik de enige was met die passie."

Dat die interesse zich zou vertalen in politieke activiteiten, is dus geen verrassing, al waren veel vrienden en bekenden verbaasd met de keuze voor de VVD. "Ik kwam uit een gezin met een minimuminkomen en droeg geen leren hoed of rode broek. Ik voldeed dus niet aan het clichébeeld. Ik heb bij verschillende politieke partijen gekeken en geluisterd voordat ik lid werd van de VVD. Ik heb bepaalde ideeën over integratie en veiligheid en merkte dat partijgenoten daar oprecht voor open stonden. Verder onderschrijf ik natuurlijk de klassieke ideeën over eigen verantwoordelijkheid en vrijheid die het liberalisme zo kenmerken."

Als Rebin het in zijn eentje voor het zeggen had, wat zouden dan zijn speerpunten zijn? "Veiligheid staat bij mij op een." Voorbeeld? "Een kind van zestien jaar dat aan het puberen is en ziet dat zijn buurjongen pronkt met crimineel verkregen geld. Voor je het weet doe je mee en kan je niet meer stoppen. Ik wil dat niet in Arnhem. Als gemeente moeten we alles in het werk stellen om criminaliteit te voorkomen en misschien nog wel belangrijker; de boodschap afgeven dat criminaliteit niet en nooit loont."

Geweldige kansen

Dat hij meer is dan alleen politicus, bewijst zijn persoonlijke verhaal als zoon van Koerdische vluchtelingen. "Ik volg de buitenlandse politiek met extra aandacht, zeker gezien de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ik realiseer me goed wat voor geweldige kansen ik hier heb gekregen en samen met mij ook velen anderen, die naar mijn mening te vaak onbelicht blijven in onze aandacht voor hen. Als ik lees over derde- of vierde generatie migrantenkinderen die alleen maar afgeven op op onze samenleving, dan kan ik me heel boos maken. Wees eens wat positiever en realiseer je wat dit land allemaal te bieden heeft aan kansen."

Meer berichten