Het Herenakkoord tijdens een optreden vorig jaar in München. Het koor zoekt de komende tijd nieuwe leden tijdens workshops. (foto: PR)
Het Herenakkoord tijdens een optreden vorig jaar in München. Het koor zoekt de komende tijd nieuwe leden tijdens workshops. (foto: PR) (Foto: )

Helemaal jezelf zijn bij Herenakkoord

"Het repeteren is hartstikke leuk, maar het optreden, dat is een extra uitdaging. Je geniet natuurlijk ook van het applaus na afloop." Het Herenakkoord zoekt nieuwe leden. "Ons koor is vierstemmig", vertelt Geert Huisman, die al zo'n acht jaar lid is van het koor.

door Marnix ten Brinke

Arnhem - "We zoeken eigenlijk voor elke stemgroep een gelijk aantal stemmen. Vooral tenoren is bij ons een gebrek aan, maar iedereen is welkom."
Het koor is ruim 25 jaar geleden opgericht als een koor voor homoseksuele mannen en bestaat vandaag de dag uit ruim twintig leden. Niels Lam is nog maar pas lid geworden, nadat hij eerst in Amsterdam lid was een roze koor. "Ik heb ook wel eens gezongen bij een 'gewoon' koor, maar dat lag dan toch soms nog wel gevoelig als ik iets wilde vertellen over mijn privéleven. Dan zag je sommige (hetero)mannen kijken met zo'n blik van 'moet dat nou?'. Bij het Herenakkoord kun je gewoon helemaal jezelf zijn."

Hoe roze is het koor eigenlijk? "Dat valt wel mee", vindt Geert. "Sommige liedjes passen we een beetje aan. Zoals liedjes als 'Grote Blote Man' van Birgitte Kaandorp of 'That Man' van caro Emerald. Je moet er de lol van inzien." Het is overigens als heteroman niet onmogelijk om lid te worden van het koor, maar het blijft wel een homokoor.
Op dit moment zitten er zo'n 35 nummers in het repertoire van Het Herenakkoord en dat gaat van pop tot klassiek. Het koor zingt in principe vierstemmig en maakt weinig tot geen gebruik van solo's. Optredens zijn er regelmatig, het hele jaar door. Elke november is er een groot concert en eens in de vier jaar doet het koor meer aan een groot internationaal LHBT-korenfestival.

Wie lid wil worden van het koor hoeft niet een fantastische zanger te zijn. Zangervaring is zelfs niet eens verplicht en je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. "Je moet muziek natuurlijk wel leuk vinden", aldus Niels. "Toen ik acht jaar geleden bij Het Herenakkoord kwam had ik nog nooit in een koor gezonden", zegt Geert. "Het leuke aan een koor zoals deze is dat je in de loop van de tijd ontdekt wat je allemaal met je stem kunt doen. Je leert je stem beter gebruiken."
Elke maandagavond wordt er onder leiding van dirigent Christel Gelderman gerepeteerd in Het Huis van Puck op het Kazerneplein in Klarendal. "Je kunt ook digitaal thuis veel oefenen", vertelt Niels. "Dat kun je zoveel doen als je zelf wilt, maar als je niet genoeg oefent dan krijg je soms wel hintjes van de dirigent om het beter te doen."

Vanaf 28 januari organiseert Het Herenakkoord zes workshops voor mannen die geïnteresseerd zijn om lid te worden van het koor. Tijdens de workshops word je ingedeeld binnen een bepaalde stemgroep en ga je meteen aan de slag met het instuderen van materiaal. Daarna wordt wederzijds bekeken of je lid wordt van het koor of niet.
Aanmelden voor de workshops verloopt via de website:

www.herenakkoord.nl

Meer berichten