Foto: Erlend Josephy

Passie in de Driekoningendwarsstraat

Als je in de Spijkerlaan bij huisnummer 22 de hoek naar de Driekoningendwarsstraat omslaat en je kijkt dan naar boven, dan zie je de ramen van de kamer waar - 55 jaar geleden - Herman Brood gewoond heeft toen hij in Arnhem op de kunstacademie zat.

door Erlend Joséphy

Arnhem - Herman sloeg daar aan 't schilderen en maakte er een bende van, de hele vloerbedekking zat onder de verf.
Dat was meteen het einde van zijn korte Arnhemse avontuur. Maar Herman Brood was niet de enige man met een passie in de Driekoningendwarsstraat. Mohammed Obeido is iemand met minstens zoveel passie. Op 1 februari om 16.00 uur wordt op huisnummer 30 in diezelfde straat door wethouder Cathelijne Bouwkamp van asielzaken het pand van de "Stichting Boost Arnhem" geopend. Boost Arnhem, opgericht op initiatief van Mohammed, is een logisch gevolg van de in 2015 opgerichte organisatie "Arnhem voor Vluchtelingen". Mohammed is - naast psycholoog - zelf ook vluchteling uit Syrië en heeft dus persoonlijk ervaring opgedaan met betrekking tot de integratieproblematiek, en daarover heeft hij specifieke ideeën ontwikkeld, met name hoe Nederlanders vluchtelingen kunnen helpen.

De passie van Mohammed

Hoewel Mohammed zijn passie eigenlijk in één zin kan beschrijven, namelijk het zo goed mogelijk integreren van vluchtelingen in de Nederlandse maatschappij, zodat zij kansen krijgen en die ook kunnen benutten. En over hoe dat zou moeten en kunnen heeft hij veel ideeën. Naast natuurlijk het oplossen van het taalprobleem - het valt voor Arabisch sprekende mensen niet mee om de Nederlandse taal te leren - signaleert hij dat het voor vluchtelingen niet mee valt om vertrouwen te hebben in (semi-)overheidsorganisaties. Zij zijn immers uit een land gevlucht, waar zij het regime als gevaarlijk en onbetrouwbaar hebben leren kennen. Die angst gaat er niet zo gauw uit als je de grens eenmaal bent gepasseerd. Het gevolg is dat deze mensen met hun problemen niet snel bij een hulporganisatie zullen aankloppen. Die zijn immers gevestigd in grote (overheids)kantoorgebouwen, waar je eerst een afspraak moet maken of een nummertje moet trekken of een formulier moet invullen, waarvan je niet begrijpt wat daarin staat. Gevolg: er ontstaan problemen op vele terreinen.

De oplossing

De oplossing ziet Mohammed in Boost Arnhem, die nu dus een eigen, veilige ruimte heeft waar de vluchtelingen hun grote en kleine problemen met landgenoten of - bij voorkeur - met Nederlanders kunnen bespreken. Want hij hoopt van harte dat veel Nederlanders Boost Arnhem zullen bezoeken. Hierdoor kunnen de vluchtelingen contacten leggen die heel belangrijk zijn voor het zich thuisvoelen in Nederland en die goed zijn voor hun sociale- en taalvaardigheid. Iedereen is welkom op de openingsdag. Inloop vanaf 15.00 uur.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden