Yoyo in een performance van Sebastian Holzhuber (www.newrituals.com) over de Grote Oermoeder
Yoyo in een performance van Sebastian Holzhuber (www.newrituals.com) over de Grote Oermoeder (Foto: Sebastian Holzhuber)

20 jaar Levenskunst in Arnhem

Arnhem - Deze maand is het 20 jaar geleden dat beeldend kunstenares en natuurgeneeskundig therapeute Yoyo van der Kooi de stichting Meer mensen Méns oprichtte, een school voor levenskunst in de volkswijk Klarendal (die later - in het kader van het Kracht- en Prachtwijken van minister Vogelaar - werd omgedoopt tot Modekwartier).

In deze schilderachtige buurt (waarvoor zij in opdracht van de gemeente Arnhem een aantal muurschilderingen ontwierp en uitvoerde) ontwikkelde zij samen met een groepje vrijwilligers workshops en 'Flowering'-trajecten voor mensen die het gevoel hebben dat er meer uit hun leven, werk en relaties te halen valt dan zij tot nu toe doen.

Yoyo’s werkwijze is geïnspireerd door de Taoïstische levensvisie, de Tantrische scholen en de Advaita Vedanta (leer van de non-dualiteit), met leermeesters als Gurdieff, Krishnamurti, Osho, Mooji en Sadhguru.

Door zelfonderzoek en het oplossen van fysieke, emotionele en mentale spanningen krijgen haar leerlingen en cursisten inzicht in hun patronen en ontdekken zij wie ze zijn achter hun conditioneringen. In dit proces komt verfrissende humor vrij en groeit het vermogen tot zelfrelativering. Verschillende vormen van creatieve expressie brengen verborgen talenten aan het licht en helpen de deelnemers bij het vinden van de juiste koers in hun leven.

In 2011 kreeg de school de naam van Yoyo’s praktijk voor bodywork en counseling: Laborint (Laboratorium/labyrint). In dat jaar zag haar eerste boek ‘Bloeien in de Bagger’ het licht, waarvan de Engelse vertaling binnenkort uitkomt.

Voor het 20-jarig jubileum heeft Yoyo een bloemlezing van haar gedichten samengesteld, geïllustreerd met foto’s van haar schilderijen. Dit bundeltje kan - evenals haar boek - via de website www.yoyo.nl worden besteld. Daarnaast is zij recentelijk geïnterviewd door één van haar oud-leerlingen Arjan Broers, schrijver en theoloog. Dit interview is gefilmd door Frank Kouws (Meesterlijk Portret) en is te zien via de link https://youtu.be/Zi2VDVdFjD0.

Mensen die benieuwd zijn naar Yoyo’s persoon en werkwijze kunnen zich opgeven voor de jubileumworkshop ‘Levenskunst’ die op 19 en 20 januari in het Laborint wordt gegeven (https://www.yoyo.nl/levenskunst-in-actie ). Hier worden maandelijks ook gespreks-, meditatie- en mind-shift-avonden gehouden.

Yoyo (die binnenkort haar 75ste verjaardag viert) houdt van reizen en doet met name regelmatig nieuwe inspiratie op in Oosterse landen zoals Bali, Thailand, Laos, Vietnam en de Filipijnen. Ook organiseert zij van tijd tot tijd buitenlandse retraites voor mensen die dieper willen ingaan op specifieke levensthema’s.

Meer berichten