Foto:

Unieke bosbouwsimulator bij Helicon MBO Velp

Sinds eind vorig jaar staat er een bosbouwsimulator bij Helicon in Velp. Om precies te zijn: een harvester/forwarder simulator van John Deere. Dit is uniek in Nederland, want normaal staat hij in grote landen waar heel veel bosbouw is. Hij staat hier nu dankzij een samenwerking met de importeur van John Deere, Hencon Forestry BV. Hencon Forestry merkt dat de markt behoefte heeft aan goed opgeleide machinisten en zoekt daarom nu de samenwerking met het onderwijs.

Enthousiasme bij bedrijf en onderwijs
Zowel Hencon Forestry als Helicon is enthousiast over de samenwerking: Bas Wrekenhorst, docent bij Helicon: "In de praktijk blijkt er een tekort te zijn aan harvester machinisten. Wij aan onze kant merken dat we graag de grotere bosbouwmachines willen behandelen, maar ja, die hebben we niet op school. We hadden al contact met Renzo Hebbink van Hencon Forestry en toen hij dit hoorde wilde hij zijn netwerk wel inzetten. Mede door de gebiedsuitbreiding van het John Deere forestry dealerschap naar een deel van Duitsland, heeft Hencon nu zelf een Simulator aangeschaft. We hebben meteen samen een plan gemaakt en daarom hebben wij nu deze gave machine op school staan! We gebruiken hem in de lessen, zodat leerlingen kunnen oefenen hoe dit werkt. Dit is super tof, echt uniek in Nederland! Het leuke is dat zowel docenten en instructeurs als leerlingen allemaal enthousiast zijn."

Wat is een harvester?
Een harvester is een machine die door het bos kan rijden en bomen kapt (omzaagt) en daarna inkort op de gewenste lengtes. Het is een flinke machine met vaak zes tot acht wielen en een kraan met harvesterkop. Momenteel zijn er zo'n 70 harvesters bij de Nederlandse bosbouwers in gebruik. Een machinist bestuurt de harvester. Hij moet heel zelfstandig te werk kunnen gaan: hij moet zelf bomen kunnen herkennen, de flora- en faunawet kennen, ervaring hebben met handzagen, etc. Hij moet ook om kunnen gaan met computers want de huidige machines bezitten complexe systemen om het hout oogsten zo efficiënt mogelijke te doen. En als de machine een technisch mankement heeft, moet hij dit in eerste instantie zelf oplossen. Want een monteur laten komen in het bos kost tijd en geld.

Waarom staat deze simulator nu juist bij Helicon?
Helicon MBO Vep biedt opleidingen aan op het gebied van bos- en natuurbeheer en boomverzorging. Hier studeren dus jongens en meiden die graag buiten en in het bos zijn. Het werken met grote machines komt aan bod in de opleiding, maar is vaak lastig uit te voeren. Dankzij de simulator kan dit nu veel makkelijker. De studenten kunnen zo ruiken aan het beroep van harvester machinist, een beroep waar ze staan te springen om jonge talenten!

Open dag op zaterdag 26 januari
Ook tijdens de open dag op zaterdag 26 januari van 10.00 tot 15.00u is de simulator te bewonderen. En echt geïnteresseerde bezoekers kunnen zelfs een keer zelf proberen zo'n geweldige machine virtueel te besturen!

Groen onderwijs van Helicon
Helicon MBO Velp is specialist in beroepsopleidingen in de groene leefomgeving en is gevestigd op het unieke kennislandgoed Landgoed Larenstein. Helicon MBO Velp biedt een breed palet aan mbo-opleidingen in de richtingen groene leefomgeving, milieu, voeding en dier.

Meer berichten