Foto:

Slangen, ratten en kakkerlakken

"Durf je het staartje aan te raken?", vraagt een moeder aan haar dochter. "Nee", is het vrij duidelijke antwoord. Een ander meisje heeft geen enkele moeite met het aanraken van de slang, dit tot verbazing van haar moeder. "Dat lieve konijntje daar durft ze niet aan te raken, maar hier heeft ze geen moeite mee."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Konijnen, parkieten, schildpadden, maar ook slangen, kakkerlakken en ratten, ze waren allemaal te zien tijdens de open dagen van de dierotheek op Stadsboerderij de Korenmaat. Basisscholen kunnen hier van maandag tot en met vrijdag dieren lenen en gebruiken bij hun lessen. "Een school mag zelf bedenken wat ze met de dieren willen doen", vertelt Tessa Hendriksen die drie dagen per week bij de dierotheek werkt. "De dieren zijn het gewend om veel mensen te zien en geluiden te horen. Nadat ze een week op school zijn geweest, komen ze weer een week hier. We geven de dieren dan veel aandacht en hebben de radio aanstaan."

De meeste basisscholen kiezen toch voor de wat meer spannende dieren om mee te nemen naar de klas, zoals slangen, maar ook de insecten zijn erg populair. "We krijgen veel reacties terug van scholen dat het zo leerzaam is voor de leerlingen. Ze zien het dan met eigen ogen, in plaats van het te lezen uit een boek. Dat is toch heel anders. Het verzorgende deel, wat eet een dier en dat soort dingen, vinden de meeste leerlingen heel interessant."
De dierotheek op de Korenmaat wordt gesubsidieerd door de gemeente. Wat betekent dat basisscholen niks voor de uitleen hoeven te betalen. "Andere scholen of instellingen moeten wel wat betalen en we lenen de dieren niet uit aan particulieren."

Afgelopen week, tijdens de kerstvakantie, was de dierotheek open voor publiek en daar werd veel gebruik van gemaakt. Vrijwilliger Rody pakt een albino Korenslang uit het terrarium. De slang gaat door verschillende handen heen. "Ik hoop wel dat ze een beetje rustig doen", grapt Hendriksen. "Hij heeft vanochtend een muis gegeten en anders komt 'ie er zo weer uit. Alle dieren kunnen natuurlijk bijten, maar deze slang is niet gevaarlijk, ook al is het wel een wurgslang. Wat bijzonder aan deze Korenslang is, is dat hij een albino is. Dat komt niet vaak voor. De slang heeft rode ogen, maar is niet blind. Ook al ziet hij niet al te goed."

Zelf vindt ze de kakkerlakken haar favoriete dier van de 25 tot 30 verschillende dierensoorten die ze in de dierotheek hebben. "Die zijn super interessant. Ze vervellen helemaal en zijn dan bijna wit en verkleuren langzaam weer naar het bruine toe. Het zijn ook helemaal geen vieze beesten. Ze ruimen de rotzooi op die mensen maken."

Wie meer wil weten over de diereotheek kan een kijkje nemen op www.natuurcentrumarnhem.nl/scholen/dierotheek/ of op Facebook. Wie een keer naar binnen wil zal moeten wachten op de volgende open dag, maar gelukkig zijn er genoeg andere dieren op De Korenmaat die elke dag vrij te bezoeken zijn.

Meer berichten