Focus Filmtheater op het Audrey Hepburnplein.
Focus Filmtheater op het Audrey Hepburnplein. (Foto: William Moore)

Bezoekersaantallen Focus Filmtheater Arnhem ver boven verwachting

Arnhem - Focus Filmtheater kijkt terug op een zeer succesvol jaar, waarvan vier maanden aan de Korenmarkt en een dik half jaar op het Audrey Hepburnplein in Arnhem. Het filmtheater ontving in 2018 bijna 111.000 filmbezoekers. Dit is ruim 40.000 meer dan het jaar ervoor én 32% meer dan verwacht. Het filmtheater is ontzettend blij met het resultaat en ziet uit naar een volledig jaar in het nieuwe pand, waarin naar verwachting nog meer bezoekers gehaald zullen worden. Met vijf filmzalen, een openluchtzaal op het dak en een eigentijds café-restaurant zijn er in het nieuwe Focus veel mogelijkheden voor een veelzijdige programmering voor een divers publiek.

Best bezochte films en specials

De best bezochte film van 2018 was, niet geheel onverwacht, het prachtige Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, winnaar van twee Oscars, vier Golden Globes en een reeks andere belangrijke filmprijzen. Minder vanzelfsprekend is de Deense thriller Den Skyldige op een welverdiende tweede plaats. Het is bijzonder dat een kleine Deense productie van een debuterend regisseur, opgenomen in slechts dertien draaidagen, zo veel bezoekers heeft weten te trekken. De derde plaats is voor Bradley Coopers regiedebuut A Star is Born, met Lady Gaga in een van de hoofdrollen. In de top tien bevinden zich verder twee films die momenteel nog te zien zijn in Focus: The Wife, met een geweldige Glenn Close, en het beeldschone Poolse drama Cold War, de grote winnaar van de European Film Awards.

De volledige top tien van 2018:

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Den Skyldige (The Guilty)
A Star is Born
The Post
Lady Bird
Blackkklansman
The Wife (nog te zien)
Cold War (nog te zien)
Girl
Todos lo Saben

Opvallend is dat niet alleen de premièrefilms, maar ook de speciale programma’s in het nieuwe Focus meer bezoekers zijn gaan trekken. Zo had het filmtheater in december nog vier uitverkochte voorstellingen van Bernardo Bertolucci’s 5-uur durende klassieker Novecento, trok het film en debatprogramma Movies that Matter On Tour een groeiend aantal bezoekers en genoot Focus van de hete zomer met wekenlang avond na avond uitverkochte Focus op het Dak openluchtvoorstellingen. De jaarlijkse Boek & Film cursus (i.s.m. de Volksuniversiteit) blijkt onverminderd populair met ruim 250 leden en Filmclub Arnhem telt inmiddels bijna 600 leden die maandelijks samen een voorpremière kijken met inleiding.

Focus | Eten + Drinken

De opening van het nieuwe Focus ging samen met de opening van de horeca-hotspot Focus | Eten + Drinken, een eigentijdse, centraal gelegen ontmoetingsplek met een verrassende, creatieve kaart. Na een bescheiden start in de zomer draait ook het café-restaurant nu op volle toeren, met de afgelopen maanden een zeer positief resultaat. De combinatie van filmtheater en een volwaardige horeca blijkt een welkome aanvulling en heeft al geleid tot meerdere, succesvolle arrangementen, waaronder het wekelijkse filmontbijt op zondag en speciale menu’s bij diverse films. Bovendien krijgt Focus | Eten + Drinken ook zichtbaar steeds meer bezoekers die niet naar de film gaan, maar alleen komen voor koffie, borrel, lunch of diner.

Focus Junior en schoolvoorstellingen

Steeds meer kinderen en jongeren weten de weg naar Focus Filmtheater te vinden. In totaal ontving Focus Junior in 2018 ruim 4200 bezoekers, een forse stijging ten opzichte van de 3100 in 2017. Naast films waren er diverse knutselactiviteiten, een speciaal Focus Mini’s programma voor peuters en rond Halloween de jaarlijkse (uitverkochte) Griezelavond. Daarnaast breidt ook het educatieprogramma verder uit, met schoolvoorstellingen bij films als Wad, Overleven op de Grens van Water en Land, Girl en Niemand in de Stad, vaak in combinatie met een inleiding of workshop.

Bijzondere samenwerkingen

Op het Audrey Hepburnplein zette Focus bestaande samenwerkingen met o.a. Gelders Doek en ArtEZ voort, maar werden er ook veelvuldig interessante nieuwe samenwerkingen gestart. Zo droeg het filmtheater bij aan het succesvolle Arnhem, de Opera van Theater de Plaats en was er een clubavond na afloop van de documentaire Studio 54 in samenwerking met het collectief Chefs de Partie. De grote opening van het nieuwe Focus op 15 juni 2018 werd georganiseerd door Studio Halfvol en was een feest van (veelal Arnhemse) samenwerkingen, waaronder bijdragen van de Arnhemse Meisjes, Gelders Doek, GoShort, sterrenwacht Presikheaven, Luxor Live, gospelkoor G-Roots, en vele anderen. De opening liet alle mogelijkheden van het pand in volle glorie zien en was met 1500 bezoekers van diverse leeftijden een groot succes. Een mooie start van een nog mooiere periode!

Meer berichten