Foto:

Ridders van Gelre duiken in de Gelderse politiek

ARNHEM - De Ridders van Gelre gaan zich de komende maanden intensief bemoeien met de Gelderse politiek. Dat doen zij op de voor de Ridders kenmerkende chauvinistische werkwijze. Op 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten, oftewel het Gelders Parlement.

Ridders Bas Steman en René Arendsen volgen de campagnes van de verschillende grotere en kleinere partijen, maar onderzoeken ook hoe zij zelf een Gelderse provinciale partij kunnen oprichten.

Alles voor Gelre
De afgelopen jaren hebben de Ridders van Gelre in hun televisieseries laten zien dat Gelderland eeuwenlang een zelfstandig en succesvol vorstendom was. Het liefst willen ze het Hertogdom Gelre, dat bestond van 1339 tot 1795, terug op de Europese landkaart. Met het oog op de verkiezingen voor Provinciale Staten proberen de Ridders een eigen Gelderse politieke partij op te richten. Dit gaat onder het motto: Herrijzend Hertogdom, alles voor Gelre!

Maar wat komt er eigenlijk kijken bij het oprichten van een politieke partij, hoe voer je een succesvolle campagne en hoe Gelders zijn de andere partijen eigenlijk? En natuurlijk: hoe kan Gelderland zoveel mogelijk onafhankelijk worden van het Haagse Binnenhof en de Randstad en de banden verstevigen met de buren in Noordrijn-Westfalen?

De Gelderse politiek onder de loep
De Ridders van Gelre nestelen zich de komende maanden in de middeleeuwse Sabelspoort naast het Huis der Provincie. Vanuit dit historische gebouw kunnen zij goed analyseren wat er gebeurt in het hart van de Gelderse democratie. Maar ze gaan ook op pad in Gelderland met hun eigen verkiezingsbus.

De Ridders nemen iedere week een ander thema onder de loep. Hoe is het gesteld met de Gelderse culturele instellingen ten opzichte van die in de Randstad? Wat is er nog over van het historische landschap in Gelderland? En hoe draait de Gelderse economie? De Ridders worden in hun missie ondersteund door bekende kopstukken die precies weten hoe de hazen lopen in de politieke wandelgangen.

Bezoek de Ridders
Deze winter worden ook de Gelredagen weer georganiseerd. Dit keer gaan de Ridders op een Gelderse museumtoer. Iedere zaterdagochtend is een museum gratis voor het publiek toegankelijk en zijn er extra activiteiten. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws over de Gelredagen.

Ridders van Gelre in alle Staten is vanaf 21 januari iedere maandag te zien bij Omroep Gelderland om 17.20 uur

Meer berichten