Hondsberoerd dankzij een schommelende ijsbeer

Arnhem – Zondag 6 januari 2019 bereikt transporteur Ton van Maanen een bijzondere mijlpaal: hij is op die datum officieel vijftig jaar werkzaam voor Koninklijke Burgers' Zoo. Van Maanen heeft het Arnhemse dierenpark naar eigen zeggen zien ontwikkelen 'van dierentuin tot zoo'. Hij heeft alle grote nieuwbouwprojecten meegemaakt en tientallen bijzondere diersoorten vervoerd. 

Hondsberoerd dankzij een schommelende ijsbeer
Gevraagd naar zijn herinneringen lepelt Ton van Maanen moeiteloos een aantal bijzondere gebeurtenissen op. Zo kwam hij eens hondsberoerd in Arnhem aan, nadat hij bij Zoo Antwerpen een ijsbeer had ingeladen voor transport. Het honderden kilo's zware roofdier schommelde de hele reis van links naar rechts en van voren naar achteren, waardoor Van Maanen flink wagenziek was toen hij eindelijk weer in de Gelderse hoofdstad arriveerde. 

Bekeuringen op één hand te tellen
In zijn vijftigjarige dienstverband heeft Van Maanen als transporteur met zijn vrachtwagens, bestelbussen en overige bedrijfsvoertuigen letterlijk honderdduizenden kilometers voor Burgers' Zoo afgelegd. Toch zijn de bekeuringen die hij in al die jaren heeft ontvangen op één hand te tellen. Eén bekeuring had een niet-alledaagse oorzaak: toen het stoplicht plotseling erg snel van oranje op rood sprong, was het gevaarlijker om met een 2.500 kilo zware breedlipneushoorn achterin te remmen dan nog snel even door rood te glippen.

Eén brok ervaring op alle afdelingen
Toen Ton van Maanen op 6 januari 1969 – twee maanden voor zijn vijftiende verjaardag – officieel in dienst trad bij het toenmalige Burgers' Natuurdierenpark aan de Schelmseweg in Arnhem leerde hij het vak door letterlijk als manusje-van-alles op allerlei afdelingen mee te draaien met de ervaren dierverzorgers. In die periode hielden naast de directie circa tien andere medewerkers het park dagelijks draaiende. Zodoende heeft Ton van Maanen op alle toen bestaande afdelingen gewerkt en in de weekenden was hij vaak vanaf zaterdagmiddag verantwoordelijk voor alle werkzaamheden bij de dieren. De grote zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid die je kreeg, heeft hij altijd zeer gewaardeerd. 's Avonds alleen vijfentwintig leeuwen naar hun nachtverblijf leiden, was toen bijvoorbeeld heel normaal.

Veelzijdig werk
Tegenwoordig zorgt Ton van Maanen er in zijn functie als transporteur voor dat 'alles wat vol moet zijn ook vol is en alles wat leeg moet worden gemaakt ook leeg is'. Hij vervoert niet alleen allerlei diersoorten van en naar Arnhem, maar leegt ook containers met verschillende soorten afval, of hij vult juist weer voorraden aan met zeer uiteenlopende materialen. Hij ondersteunt verschillende afdelingen door zaken aan te vullen of juist af te voeren, zoals Receptie, Kantoor, Biologen, Dierverzorging, Horeca en de Technische Dienst voor de nieuwbouwprojecten. Op 6 maart 2019 viert Ton van Maanen zijn 65ste verjaardag en hoopt hij nog bijna twee jaar tot aan zijn pensioen bij Burgers' Zoo in deze functie te werken. 

Meer berichten