Mega Piraten Festijn in GelreDome grootste ooit

ARNHEM – Met meer dan 30.000 bezoekers is het Mega Piraten Festijn dat afgelopen zaterdag plaatsvond in het GelreDome het grootste ooit. Door de productie iets aan te passen, konden er duizenden extra bezoekers in het stadion in Arnhem. Organisator Eddie Mensink ziet het met stralende ogen aan. "En we waren ook nog eens sneller uitverkocht dan ooit. We zijn weer helemaal terug. Dat zie je ook aan de beleving van het publiek. Weet je, we doen eigenlijk al vanaf het begin met dezelfde mensen. Als we het festival in een tent houden, maar ook hier. Met dezelfde leveranciers, met dezelfde bouwers. Dat is de kracht van ons feest. De saamhorigheid achter de schermen en in het publiek."

Die saamhorigheid komt mede door het gegeven dat het Mega Piraten Festijn jong en oud trekt. De leeftijden variëren van pak 'em beet 18 tot 70 jaar. Als iets voor acht uur René Karst het podium betreedt en zijn 'Supergave tijd' inzet, deint in de arena jong en oud mee. Tienduizenden handen gaan omhoog. Van voor tot achter. Op de tribunes gaat een groot deel van het publiek staan. Karst krijgt later versterking van Stef Ekkel. Samen zingen de twee hun hit 'Liever te dik in de kist'. Daarna neemt Ekkel het stokje over voor zijn kroeghit 'De Woonboot'. Hij toont zich na afloop nog steeds verrast door de status die 'Liever te dik in de kist' in de afgelopen jaren heeft gekregen. "René en ik hadden het allebei al een keer eerder meegemaakt: zo'n hit die blijft hangen. René heeft 'Supergave tijd', ik 'de Woonboot'. Dat je zoiets allebei nog een keer mee mag maken, is uniek. Kijk, ik heb meer dan honderd liedjes. Iemand zei me ooit eens: 'De een is groter dan de andere, maar allemaal zijn ze goed genoeg om hele volksstammen mee te laten zingen.' Je ziet het tegenwoordig elk jaar. 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht', 'Liever te dik in de kist' en 'Jij denkt maar dat je alles mag van mij'; allemaal nummers die eruit springen. En dat gebeurt telkens in de zomer, in de vakantietijd."

Jan Smit moest in verband met een griep eerder die dag zijn optreden afzeggen. De organisatie regelde in enkele uren tijd een vervanger: Tino Martin. Ook niet de minste. Eerder dit jaar verkocht hij op eigen kracht de Ziggo Dome uit. Natuurlijk scoort hij enorm. Vooral hit 'Later als ik groter ben' zorgt voor enthousiasme. "Ik werd vanochtend wakker gebeld", vertelt hij na afloop. "Of ik op het Mega Piraten Festijn wilde staan. Dat was natuurlijk een heel leuke verrassing. En gelukkig kon het ook. Ik moet nu echter wel meteen weer door naar een ander optreden. Ik heb genoten. Het was zo voorbij. Kijk, mijn optreden in het Ziggo Dome was geweldig. Maar dat was een eigen productie. Ik voelde veel verantwoordelijkheid. Die voelde ik hier niet. De kick en het genieten waren hier dus net zo groot. Alleen was veel meer relaxed. Gewoon weer een stadion dat je mee pakt. Volgend jaar 8 juni sta ik in het Olympisch Stadion. Zie dit jaar als een voorproefje."

Afscheid

Jan Keizer en Anny Schilder stoppen eind volgend jaar als duo. Jan vindt het na al die jaren welletjes en neemt afscheid van het podium. Anny beraadt zich nog over haar muzikale toekomst. Hun BZN-klassiekers blijven voor veel enthousiasme zorgen. Toch zeggen beiden, onafhankelijk van elkaar, dat ze nog niet echt met hun naderende afscheid bezig zijn. "We hebben nog een behoorlijk jaar voor de boeg", vertelt Anny. "We doen nu gewoon de dingen waar we mee bezig zijn." Jan: "Volgend jaar april word ik 70. Dan heb ik 53 jaar op het podium gestaan. En ik vind dat het gewoon goed moet zijn. Een van mijn helden is Charles Aznavour. Hij ging maar door. Maar op het laatst was het niet meer zo goed. Maar dat is dan wel zoals mensen je dan herinneren. Terwijl die man zúlke mooie liedjes heeft gemaakt. Ik vind het jammer dat dat daardoor op de achtergrond raakt. En weet je, ik vind de muziekwereld ook niet meer zo leuk als vroeger. De platenindustrie is veranderd. De platenverkoop is helemaal weggevallen. Vroeger werden er hier van sommige platen meer dan 450.000 verkocht. Nu is 3.000 al heel wat. Maar ik neem niet helemaal afscheid, hoor. Ik blijf liedjes en teksten schrijven. Dat is een hobby en dat blijft ook zo." Voor Anny kwam Jans mededeling dat hij wilde stoppen niet helemaal als een verrassing. "Ik zag het niet direct aankomen, maar ik schrok niet. Het eerste wat ik zei was: 'Ik kijk hier niet van op'. Kijk, ik had het fijner gevonden als hij nog tot eind 2020 was doorgegaan, maar ik snap het wel. Het is ook zonde om dit te laten doodbloeden."

Verjaardag

Mooi Wark is weer helemaal terug. 2017 was voor de band een klotejaar. Drummer John Roffel overleed na een kort ziekbed en op de achtergrond speelde een rechtszaak tegen het vorige boekingskantoor. Maar inmiddels heeft de band alle ellende achter zich gelaten. En dus is het feest als de Drentse boerenrockers het lijflied van het Mega Piraten Festijn: 'In de blote kont' inzetten. Een volle arena stuitert mee. Op de schermen is te zien hoe enkele jongemannen hun broek bijna naar beneden trekken. Het is net geen blote kont, maar het bouwvakkersdecolleté is overenthousiast. Bierfontijnen, wilde hospartijen; Mooi Wark komt, ziet en overwint. Een uitverkocht GelreDome beloont de verrichtingen van de mannen met een luid gescandeerd 'Boeruh'. Bassist/spreekstalmeester William Bossong is na afloop dolenthousiast.  "Als je dit mag meemaken… Het was vier minuten gaan. Oké, de instrumenten waren niet ingeplugd, maar toch. Je gaat er voor 200 procent voor. Overal zag ik bekenden. Ik kwam echt ogen tekort. Het was een roes. En volgend jaar maart staan we hier weer twee keer. Dan in het voorprogramma van Snollebollekes. In een half jaar tijd drie keer in een uitverkocht stadion. Dat is een mooi verhaal voor een verjaardag…" En over de opleving van de populariteit van de band: "John heeft, voordat hij aankondigde te stoppen, onze oude drummer Dennis weer teruggevraagd. Zo heeft hij ons bandje gered. Daar zijn we hem heel dankbaar voor. Door zijn overlijden hebben de mensen ons weer omarmd. Dat heeft ook iets dubbels, daar zijn we ons van bewust." Hij neemt een slok van zijn biertje. "Deze is voor John…"

Kippenvel

Ondertussen laat Jannes het GelreDome ontploffen. Tijdens zijn ballad 'Adio Amore Adio' gaan de lichten uit, maar honderden, zo niet duizenden mobieltjes zorgen voor het licht. "Kippenvel", zegt een bezoeker, die eerlijk toegeeft dat het zijn eerste keer op een Mega Piraten Festijn is en dat zijn eigen smaak toch echt anders is. "Dit is echt heel indrukwekkend!" En dan heeft hij de enorme volksverhuizing die Snollebollekes later die avond teweeg brengt, de hele arena en het publiek op de tribunes gaan van links naar rechts, nog niet eens gezien…   

Volgend jaar is er gewoon weer een nieuwe Mega Piraten Festijn in het GelreDome, zo laat de organisatie na afloop via social media weten: zaterdag 7 december: schrijf het maar alvast in de agenda.

Meer berichten