Foto: Zefanja Hoogers

Het wijksieraad hangt!

Sinds enkele dagen hangt Wijksieraad Klarendal te pronken boven de straten van het Modekwartier. Met duizenden uren arbeid hebben wijkbewoners en andere betrokken Arnhemmers 78 macramé ringen geknoopt om de donkere dagen verlicht mee door te kunnen komen. Op vrijdag 14 december wordt dit kunstwerk en de meest bijzonder kerstverlichting van de stad, officieel onthuld.

Ondernemersvereniging DOCKS had sinds 2012 de mogelijkheid om jaarlijks de economische assen van de wijk tijdens de feestdagen te versieren met een tweedehands kerstverlichting. De verlichting uit de binnenstad beleefde er de nadagen van haar bestaan. Los van het feit dat het budgetair bijna niet haalbaar was om de verlichting op te hangen en daarna ook weer maandenlang op te slaan, ze waren duidelijk afgeschreven. Begin 2018 na de feestdagen, wilde de ondernemersvereniging van haar verantwoording af en bood de ornamenten aan om gratis op te komen halen. Alle onderdelen hebben ergens bij iemand thuis, aan een gevel of in een achtertuin in Klarendal een plek gekregen!

Ondertussen heeft men niet stil gezeten om een alternatief te realiseren. In 2013 heeft DOCKS namelijk een deel van de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap mogen ontvangen, de Gouden Piramide, uitgereikt aan Volkshuisvesting Arnhem. De ondernemersvereniging is direct gaan nadenken hoe dit duurzaam in het Modekwartier in te zetten.

Wijkbewoner en kunstenaar Marcel Smink bedacht een plan om gebied, bewoners en ondernemers met elkaar te verbinden: het Wijksieraad. Op allerlei manieren zorgt het wijksieraad voor verbinding, zowel geografisch, ambachtelijk als interactief tussen mensen: ongeveer vijftig wijkbewoners en andere betrokken Arnhemmers hebben samen 19 grote, 26 middel en 33 kleine ringen geknoopt – totaal 78! Marcel zorgde voor de ontwerpen, de logistiek, de techniek en de rest van de uitvoering.

Eind november is de firma Homan enkele dagen bezig geweest het hele kunstwerk te bevestigen boven de Hommelstraat en de Klarendalseweg aan de bestaande kabels, maar er zijn ook extra punten aan lantaarnpalen gerealiseerd. Ornamenten ophangen is al 80 jaar het vak van de firma, maar het Klarendalse wijksieraad vroeg extra veel aandacht en zorgvuldigheid omdat het er het hele jaar hangt! Het wijksieraad is weersbestendig en zorgt tijdens alle seizoenen voor verbinding. Alleen met de feestdagen maar óók tijdens bijvoorbeeld de Nacht van de Mode, gaan de lichten aan.

Op 14 december om 17u wordt de kerstverlichting officieel onthuld met een proost moment in Galerie Plaatsmaken, Klarendalseweg 82a . Alle partijen, betrokkenen en makers zijn uitgenodigd om Marcel Smink in het zonnetje te zetten.

Meer berichten