Foto:

'Do It lessen' Leerpark Presikhaaf

"Ik heb de kinderen verteld dat ze vooral veel vragen moesten stellen", aldus juf Lucinia. Maar dat valt in het begin nog wel mee. "Kijk eens juf", roept een leerling vol enthousiasme wanneer ze haar kaartenstandaard af heeft. "Dat ziet er goed uit!", zegt de juf.

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Honderden leerlingen uit de hele regio kwamen afgelopen vrijdag naar de 'Do It lessen' op Leerpark Presikhaaf, dat onderdeel is van het Arentheem College. De hele ochtend kregen leerlingen uit (voornamelijk) groep 8 een speciaal programma voorgeschoteld. Hierdoor moet het voor de leerlingen makkelijker worden om na de zomervakantie een goede en leuke school te kiezen voor het vervolgonderwijs.

"Ze zijn er al wel druk mee bezig", vertelt juffrouw Lucinia van groep 7/8 van de Trompetter uit Angerlo. "Veel van onze leerlingen gaan naar Doetinchem of Dieren, maar er gaan er soms ook wel een paar naar Arnhem. We krijgen regelmatig uitnodigingen van voortgezet onderwijs scholen en gaan daar dan ook meestal op in. Zo kunnen kinderen zelf ontdekken of een school misschien iets voor hen is."

Bij de ingang van het Leerpark is het rond 09.15 uur een drukte van jewelste. Honderden leerlingen worden ingedeeld in verschillende groepen. De leerlingen van de Trompetter worden opgesplitst in twee groepen. Twee tweedejaars leerlingen van het Arentheem hebben het schema voor de ochtend en begeleiden de groep naar hun eerste kennismaking: het technieklokaal.

Meester Thijs geeft hen daar de opdracht om van een klein plankje en staaldraad een foto- of kaartenstandaard te maken. Ze krijgen hiervoor twintig minuten, daarna moet de groep alweer door naar de volgende les. "Je mag het rustig fout doen hoor, daar wordt ik niet boos van. Pas wel op dat je niet je buurman of vrouw prikt met het draad. Dat is niet de bedoeling." De kinderen luisteren aandachtig en na twintig minuten heeft iedereen een standaard. Ook wordt een tas uitgedeeld met drinken en een koek voor in de pauze.

De volgende les is handenarbeid, helemaal aan de andere kant van het enorme gebouw. "We gaan hoeden maken", vertelt Eva, docente handenarbeid. "En besteed ook aandacht aan het gezicht. Hoe gekker hoe beter!" "Ik maak zwarte piet", roept een jongen. "Wow, echt vet vool man", roept zijn buurman. "Ik zie wel dat hier een paar echte tekenaars zitten", vindt docente Eva. "Het grappige is dat de vorige groep meteen met de hoed begon en deze groep eerst met het gezicht." Het wordt een dolle boel wanneer één van de leerlingen de neus boven de ogen heeft geplaatst.

"Kinderen zijn al heel bewust bezig met de overstap naar een andere school", zegt juf Lucinia. "We laten ook oud-leerlingen vertellen over hoe zo'n eerste jaar op een nieuwe school is. Dat zo'n eerste dag heel spannend is, maar dat je al snel nieuwe vrienden en vriendinnen maakt en ja, dat een boekentas zwaar is, maar dat het allemaal wel meevalt. Dat werkt geruststellend."

Meer berichten