Roelie van der Weide, projectleider Sociale Ontwikkeling voor het kantoor van Volkshuisvesting in de Kadestraat te Arnhem
Roelie van der Weide, projectleider Sociale Ontwikkeling voor het kantoor van Volkshuisvesting in de Kadestraat te Arnhem (Foto: Erlend Josephy)

Straks senang in de Indische tuinen

Midden jaren vijftig werden er aan de Huissensestraat in Malburgen-Oost, zo grofweg tegenover de Wederikstraat en de Slangenwortelstraat, een drietal vierkamerflats gebouwd, die voornamelijk aan Indische gezinnen werden toegewezen. De meeste bewoners vonden het prettig bij elkaar te wonen en de kinderen hadden veel Indische vriendjes om mee te spelen.

door Erlend Joséphy

Arnhem - Maar ook veel Nederlandse jeugd vond het in de zestiger jaren spannend om Indische vriendjes en vriendinnetjes te hebben en het werd daar een dolle boel, met name in de in één van die flats ingerichte "twistkelder", waar stevig gedanst werd op platen van Chubby Checker. Totdat die kelder op last van pastoor Tervoert gesloten werd, die in die kelder meer ondeugd vermoedde dan dat er ooit was gebeurd.

Het is dan ook een prettige toevalligheid dat zo'n zestig jaar later, vlak bij die historische grond, opnieuw drie flats worden gebouwd, waarvan er twee zijn gereserveerd voor bewoners met een Indische- of Molukse achtergrond.

Dit is het resultaat van een samenwerking tussen woningbouwcorporatie Volkshuisvesting en de Stichting Impian Kita, die als doel heeft het realiseren van kleinschalige woonlocaties voor oudere Indische Nederlanders en voor ouderen die een binding hebben met voormalig Nederlands Indië. Roelie van der Weide van Volkshuisvesting vertelt: "De bouwlocatie aan de Charley Bosveldhof, die als gevolg van de huizencrisis enige jaren braak heeft gelegen, bleek voor het bestuur van Impian Kita, een uiterst geschikte plek voor de bouw van een kleinschalige woonlocatie. Hiervoor namen zij contact op met de toenmalige directeur van Volkshuisvesting, Gerrit Breeman."

24 appartementen

"Dit resulteerde in de plannen voor een tweetal woontorens voor de Indische Nederlanders die in het eerste kwartaal van 2019 zullen worden opgeleverd. Deze bestaan uit 24 appartementen per gebouw, welke door de Stichting Impian Kita aan - bij haar ingeschreven - oudere 55-plussers zijn toegewezen. Appartementen uit de derde woontoren zijn inmiddels toegewezen aan reguliere woningzoekenden die stonden ingeschreven bij Entree."

Indische tuinen

Ze vervolgt: "Op de begane grond bevindt zich een huiskamer waar men elkaar kan ontmoeten, een praatje maken of aan een activiteit deelnemen. Vanzelfsprekend zijn de aanstaande bewoners razend enthousiast over hun nieuwe woning.
Voor wat betreft de tuinen op de begane grond is al een 'tuingroep' ontstaan, die het idee heeft om rond alle gebouwen een Indische tuin aan te leggen." En hoe komt die tuin er dan uit te zien?
"De tuin is al ontworpen. Het wordt een kleurrijke tuin met veel blauw, roze en wit, met hibiscus, bamboe en natuurlijk een markante palmboom bij de entree van het gebouw."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden