Foto:

Hele nachten zwoegen voor het diploma

"Het was heel hard werken", vertelt Peter Derksen. "Je krijgt alleen een boekenlijst mee en daar krijg je vragen over. Dan kreeg je tijdens je examen twintig vragen over een stukje techniek waarvan ik dacht, daar gaan ze nauwelijks iets over vragen. Terwijl andere onderwerpen waarvan ik dacht dat die ongetwijfeld heel uitgebreid tijdens het examen aan bod zouden komen, nauwelijks werden behandeld."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Derksen van Holsboer Optometrie heeft onlangs een heel bijzonder diploma behaald. Hij mag zich nu 1e Clinische Diplomaat in Low Vision noemen en is daarmee de enige in Nederland, zelfs in Europa met deze titel.
Hij is uiteindelijk 5,5 jaar bezig geweest aan de studie en jaarlijks ging hij voor de examens naar de Verenigde Staten toe, elk jaar weer in een andere stad. "De afgelopen jaren zat ik vaak tot middernacht thuis te studeren, of soms zelfs nog later. Nee, dat vond ik helemaal niet erg. Natuurlijk was het wel pittig, maar ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te leren. Dat verveelt mij nooit."

Het enige dat hij meekreeg was een enorme boekenlijst. Elk boek op deze lijst moest uitgebreid bestudeerd worden. De studie werd gevolgd bij de American Academy of Optometry. "Het was allemaal wel heel Amerikaans", vindt Peter. "Maar daar houd ik eigenlijk wel van. Ze zijn zo positief. Als je een keer een examen niet haalt, dan blijven ze optimistisch en praten je niet naar beneden, juist het tegenovergestelde. Ze sporen je aan om nog beter je best te doen. Je hoort wel eens van mensen in Nederland, dat ze Amerikanen oppervlakkig vinden, maar dat is het helemaal niet. Er zijn gewoon andere omgangsvormen, maar altijd netjes en beleefd. Ze zeggen bijvoorbeeld 'you did not fail this test, you just did not pass'."

Ook de uitreiking van zijn diploma gebeurde op een hele Amerikaanse manier. "Er was een enorme zaal met vele mensen en van iedereen die een diploma kreeg stond een grote foto op het podium. Bij Low Vision, het onderdeel waar ik examen in deed, waren nog drie andere kandidaten. Ook iemand die helaas was overleden, maar nog wel postuum haar diploma had behaald. Dat was best een emotioneel moment."

De laatste twee examens bestonden uit praktijk en mondeling, verdeeld over twee dagen. "De praktijk is met een cliënt waarvan wordt verwacht dat je de diagnose vaststelt en naast een volledig low vision onderzoek ook de geuite klachten en hulp vraag in kaart brengt en een oplossing aanreikt. Aan het eind van het examen worden er aanvullende vragen gesteld door de examinatoren.

Het mondeling examen gaat over de vijf ingeleverde case reports en algemene low vision kennis. In Amerika werk je volgens een vastomlijnd protocol net als hier, alleen daar is het ter extra bescherming bij eventuele juridische problemen. Alles moet gedocumenteerd zijn en een collega moet jouw bewandelde strategie kunnen volgen."

Na ruim vijf jaar zit zijn studie erop. Betekent dit dat er binnenkort weer een andere studie wordt opgepakt? "Nee, dit was het. Deze studie was leuk, maar erg zwaar. Ik heb nu een clinical master degree in Low Vision en het wordt tijd voor ontspanning. De komende jaren deze opgedane kennis toepassen in mijn eigen praktijk en bij het Rijnstate ziekenhuis, waar ik cliënten nog beter kan helpen. Want daar was deze lange studie om te doen!"

Meer berichten