De samenstelling van de Cube
De samenstelling van de Cube (Foto: Ronald Blom)

Eerste Cube of Truth in Arnhem liet 84 mensen veganisme serieus nemen.

Arnhem - Afgelopen donderdagavond (15-11-2018) is de eerste 'Cube of Truth' demonstratie geweest van de organisatie 'Anonymous for the Voiceless' op het Land van de Markt in Arnhem.

De Cube of Truth is een vredige en statische demonstratie die neigt naar een kunstvertoning. Deze demonstratie opereert op een gestructureerde manier die de aandacht van het publiek trekt; we proberen omstanders naar een veganistische levensstijl te leiden door beelden van de vlees-, zuivel-, ei- en dierentest-industrie te laten zien in combinatie met conversaties met een outreacher op een vredige benadering.

De deelnemers die de cube vormen, dragen anonieme maskers om te laten zien dat het niet om hen gaat, maar om de dieren. Deze maskers hebben ook de functie aandacht te trekken van het publiek.

Het veganisme groeit in de wereld. Het onderzoek van comparethemarket.com liet zien dat veganisme in het Verenigd Koninkrijk met 700% is gestegen in een span van 2 jaar tijd. Onderzoeken naar het effect van de vlees-, zuivel- en ei-industrie op het milieu, de dieren en eigen gezondheid laat mensen al langer nadenken of we dit voedsel wel moeten/willen consumeren. Veganisme draait om het niet uitbuiten of gebruiken van dieren voor onze eigen hebzucht, gewoontes, smaak, traditie of cultuur.

De Cube of Truth demonstraties staan over de hele wereld. In Nederland zijn inmiddels meer dan 15 chapters waaronder Groningen, Leeuwarden, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. Organisator Sil de Lange vond het tijd dat Arnhem ook zijn eigen 'Chapter' kreeg.

Tijdens deze Cube kwamen verschillende mensen met diverse achtergronden kijken naar de horrorbeelden van Nederlandse bodem en daarbuiten. Niet iedereen die we spreken, reageert even positief op ons. Wij proberen op een zo vredig mogelijke manier met mensen over veganisme te praten. Onze aanpak verschilt omdat wij werken vanuit een intrinsieke motivatie van de mens en forceren onszelf niet op anderen. Na 3 uur 'cuben' met 30 vrijwillige veganisten zijn 84 mensen naar huis gegaan met een andere visie op de wereld dan waarmee ze aangekomen zijn. Er zijn zelfs een paar mensen vegan 'on the spot' gegaan.

Er heerst veel onwetendheid over het veganisme en met name over het enorme dierenleed dat schuilgaat achter de bio-industrie. Het doel van De Cube of Truth is mensen te informeren en bewust te maken waar ze nou eigenlijk voor betalen als ze in de winkel vlees, zuivel, ei of op dieren geteste producten kopen en welke prijs de dieren daarvoor moeten betalen.

De Cube of Truth zal de aankomende maanden vaker in Arnhem gaan staan.

Meer berichten