Foto:

Een foto met een bijzonder verhaal

"Ik moest gelijk aan dit kunstwerk denken toen ik mij aanmeldde voor de kunstkalender", vertelt Hilde de Poeijer. "Het heeft voor mij een bijzondere betekenis en ik vond het ook gewoon leuk voor de kunstenaar, Jeroen Huisman, zodat hij wat extra in de spotlights staat."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - De Kunst uit je Hart - Weekkalender 2019 is een initiatief van Kunst op de Koffie en een onderzoek naar dierbare kunst in Arnhemse woonkamers. Kunst op de Koffie is een stichting die op allerlei manieren mensen op laagdrempelige wijze met hoogwaardige kunst verbindt. Het is de eerste keer dat artistiek leider Carien Poissonnier een kalender heeft samengesteld met haar team: Miriam Windhausen schreef de teksten, Mieke Gresnigt verzorgde de fotografie en de ontwerpers van Sinds 1416 deden het grafisch ontwerp.

Een van de kunstobjecten op de kalender is een foto gemaakt door Jeroen Huisman. "Ik was deze foto in 2012 aan het bewerken toen ik het nieuws kreeg", vertelt de kunstenaar. Arjan IJsendoorn, een vriend van Jeroen en de toenmalige partner van Hilde was om het leven gekomen bij een verkeersongeluk, nabij de Posbank. De foto waarmee Jeroen op dat moment bezig was werd voor hem een symbool van Arjan en het ongeluk dat hem is overkomen.
"Het mooie aan dit werk vind ik dat er een betekenis aan vast zit", vindt Hilde. "Maar alleen als je het verhaal kent. Het is dus niet zo dat mensen die bij mij langs komen meteen geconfronteerd worden met datgene wat ik er mee verbind. Ik vind het ook niet vervelend om naar te kijken. Het is wat anders dan een grote portretfoto van iemand die er niet meer is. Ik geef hier de voorkeur aan."

De foto die Jeroen in Harwich in 2011 heeft gemaakt is niet geënsceneerd. "Al wandelend maak ik foto's, waarbij ik me concentreer op de grond", vertelt hij. "Ik raak niks aan. Alles blijft op de plaats zoals ik het vind. Het gaat bij mij om de ontdekking, de verrassing van wat je onderweg tegenkomt. Vervolgens is het aan de kijker om z'n fantasie te gebruiken en zelf een verhaal te bedenken bij wat hij ziet. Zo werk ik al vele jaren."
De foto die uiteindelijk het ongeluk van Arjan symboliseert heette al voor het ongeluk 'The Remains'. "Misschien is het wel een beetje luguber", erkent Huisman. "Maar het is esthetisch gezien ook gewoon een mooie compositie. Zo'n verbrande pop, waarvan je alleen de handen en voeten nog goed kunt zien. Wat is het verhaal erachter? Arjan was een sportief persoon, dus die schoenen op de foto waren heel toepasselijk. Daarnaast was hij ook erg handig en dat symboliseren die handen weer."

Voor Hilde is het beeld zeker niet luguber. "Ik vind het een mooi beeld. Een paar maanden na de dood van Arjan heb ik dan ook aan Jeroen gevraagd of ik het mocht kopen van hem. Sindsdien hangt het in de woonkamer."
Jeroen was aangenaam verrast dat Hilde zijn foto heeft uitgekozen voor de kunstkalender van Kunst op de Koffie. "Dat is toch ontzettend gaaf? Elke week is weer een verrassing welk kunstwerk je krijgt te zien. Die laagdrempeligheid van kunst vind ik ook erg belangrijk. Daar ben ikzelf ook mee bezig. Ik ben benieuwd waar mensen de kalender ophangen en of ze hem überhaupt wel op gaan hangen. Zelf zou ik hem in de keuken hangen denk ik."
Heb jij al een plaatsje gevonden?

Meer berichten