Wereld COPD-dag: voorlichting in Rijnstate Arnhem

Op woensdag 21 november is het Wereld COPD-dag. Rijnstate organiseert dan een informatiedag over COPD. Bezoekers zijn tussen 8.30 tot 16.00 uur welkom in de centrale hal van Rijnstate Arnhem. U kunt hier terecht voor informatie over de longziekte COPD en de behandeling.

Programma
Tijdens de informatiedag zijn er longverpleegkundigen aanwezig om u informatie te geven over de ziekte COPD en de behandeling. U kunt advies krijgen over stoppen met roken, over beweging, voeding en hulpmiddelen thuis. Ook kunt u een longfunctietest laten doen bij de longfunctieanalist. De uitslag is direct bekend. Vragen naar aanleiding van de test of de uitslag kunt u direct bespreken met de aanwezige verpleegkundig specialist.

Wereld COPD dag
Op 21 november wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte COPD en de directe gevolgen die deze ziekte heeft in het dagelijkse leven. In ruim 50 landen worden evenementen georganiseerd door verschillende organisaties.

Wat is COPD
COPD (chronic Obstructive Pulmonary Diseases) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis of longemfyseem, waarbij men vooral bij inspanning moeite heeft met ademhalen. Even vlug aankleden en wassen, snel een boodschap doen of nog even stofzuigen is er vaak niet meer bij. De meeste activiteiten moeten bij mensen met COPD in een veel lager tempo en met minder lucht worden gedaan. In Nederland hebben bijna 600.000 mensen COPD.

COPD ontstaat in 80 tot 90 procent van de gevallen na jarenlang roken. Van COPD kun je niet genezen en de klachten nemen langzaam toe. In het beginstadium van COPD kunnen patiënten last hebben van hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning.

Tijdige diagnose van levensbelang
De diagnose wordt meestal pas laat in ziekteproces gesteld, omdat de klachten zich heel geleidelijk ontwikkelen. Op het moment dat de arts de diagnose stelt, zijn de longen vaak al ernstig beschadigd. Een vroege diagnose is dus van levensbelang. De behandeling heeft dan meer effect en de vooruitzichten zijn beter.

Voor meer informatie zie www.rijnstate.nl

Meer berichten