Foto:

Niet bang om iemand knock-out te slaan

"Ik zou nog wel eventjes door kunnen gaan", roept Els nadat ze bijna drie kwartier heeft zitten bewegen, samen met haar maatje, studente Emma uit Nijmegen. "Het gaat steeds beter en nee, ik ben helemaal niet bang om iemand knock-out te slaan hoor."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Sinds een aantal weken kunnen cliënten van Pleyade op de zorglocatie Eldenstaete 'boksen', samen met een maatje. Sylvia Steen van Pleyade vindt dat het hartstikke goed gaat. "Het idee komt van Club Goud uit Nijmegen het heet Boks+", vertelt ze. "De doelgroep die meedoet zijn jong dementerend, zo tussen de vijftig en zestig jaar oud. Het is een leuke groep mensen en het is een keer iets anders dan breien. Ze zijn ook wel wat gewend hoor. Een van de cliënten is bijvoorbeeld vroeger uitsmijter geweest."

Boks+ duurt tien weken. Elke week wordt er ongeveer 45 minuten geoefend, afhankelijk van hoe moe de groep is. Professioneel ijshockeyer Kevin traint de groep. Hij leidt tegelijkertijd vrijwilliger Melvin op, zodat hij de lessen na die tien weken over kan nemen en het een vaste activiteit wordt.

Het is natuurlijk geen standaard boksles. Het gaat meer om bewegen en reageren. De cliënten zitten in een stoel, met bokshandschoenen aan, terwijl de studenten tegenover hen staan. Het ene moment moet de cliënt aan de slag en dan heeft het maatje 'rust', het andere moment is het net andersom.

Emma vindt het hartstikke leuk om te doen. Elke week komt ze vanuit Nijmegen naar Eldenstaete om samen met Els te oefenen. Voor Emma is het een stage. "Els is een natuurtalent", vindt ze. "Het gaat ook om meer dan allen boksen. Omdat je een vast maatje hebt ontstaat er ook een band. Je praat met elkaar hoe de week was en dat soort dingen."
Coach Kevin is na afloop heel tevreden over de groep. In 45 minuten tijd werd er begonnen met een warming-up en nadat de bokshandschoenen aan zijn gegaan is er flink bewogen. "Vandaag lukte het om drie tot vier bewegingen achter elkaar te doen", zegt hij. "Dat is ook wel een beetje het maximale. Er zijn ook trainingen waarbij je niet verder komt dan twee verschillende bewegingen achter elkaar. Je past het programma een beetje aan de groep aan."

Uniek

Boks+ is een bijzonder programma dat nog maar op weinig plekken wordt gegeven. "Ik geloof dat wij de tweede plek in Nederland zijn op dit moment", denkt Sylvia. "Het is echt uniek voor Pleyade. Maar wij doen heel veel leuke dingen voor onze cliënten, wat andere dingen dan standaard. Zo blijft het voor onze cliënten en vrijwilligers leuk."

Er wordt tijdens de training veel gelachen, maar er wordt ook uitgekeken naar het einde, want dan is het tijd voor koffie en thee en misschien dit keer ook wel een gebakje omdat één van de maatjes jarig is. "Na de training gaan we voor je zingen", roept coach Kevin. En daaruit blijkt wel weer hoe belangrijk gezelligheid is, naast het fanatieke bewegen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten