Cursist aan het werk
Cursist aan het werk (Foto: Ton Kroes)

Beeldhouwer Ton Kroes omringd door cursisten in De Klipper

De Oosterbeekse beeldend kunstenaar Ton Kroes is de tiende die in De Klipper werk van eigen hand en van zijn cursisten laat zien in de serie ‘Kunstenaar en Cursisten’. Met de serie in de bibliotheek wil stichting Scarabee aandacht schenken aan deze cursussen en het werk dat daar gemaakt wordt. Ook wijst Scarabee daarmee op het feit dat veel kunstenaars uit het geven van lessen een deel van hun inkomen halen.

Ton Kroes (Dalfsen, 1954) legt zich toe op het maken van ruimtelijk werk. Hij wordt daarbij vooral geïnspireerd door vormen, structuren, texturen en wetmatigheden in de natuur. Daarbij legt hij een voorkeur aan de dag voor materialen met een geschiedenis, en door, wat hij noemt, ‘het oerige’ van materialen. Zo gebruikt hij liever een verweerde, oude plaat zink uit een dakgoot dan een nieuwe, omdat die “voor mij zoveel meer uitstraling heeft”, zoals hij zegt “Ik word geïnspireerd door alles wat op mijn pad komt; dat wat op een of andere manier zichtbaar wil worden in mijn beelden.”

Kroes geeft al meer dan twintig jaar beeldhouwlessen in zijn atelier in Oosterbeek. Hij geeft les aan groepen van maximaal tien persoenen. Er wordt vooral gewerkt in steen en hout. Kroes: “Ik begeleid cursisten bij hun eigen beeldend proces waarbij ik het vooral belangrijk vindt dat zij hun eigen vormentaal ontdekken en ontwikkelen. Ik stel vragen, reik mogelijkheden aan, soms zet ik de boel letterlijk op zijn kop om cursisten te prikkelen om bijvoorbeeld anders tegen een steen aan te kijken.”

Door het verdwijnen van het ateliergebouw De Dennenkamp, waar veel kunstenaars hun werkruimtes ook gebruikten voor het geven van cursussen, is het geven van lessen door kunstenaars minder zichtbaar geworden in Oosterbeek. De exposities van Scarabee in De Klipper willen deze leemte opvullen. Als gevolg van de reeks tentoonstellingen is daar nu een documentatiemap in te zien met informatie over de cursussen van de tien deelnemers. En de lijst blijft voorlopig groeien, want de reeks “Kunstenaars en Cursisten’ is nog niet te einde.

‘Kunstenaar en cursisten 10. Ton Kroes’ van 30 oktober tot 21 december in De Klipper, Generaal Urquhartlaan 1, Oosterbeek. Open: maandag t/m donderdag 9 tot 20 uur, vrijdag 9 tot 17 uur, zaterdag 10 tot 17 uur.

Meer berichten