Foto:

Icoon van Klarendal schittert weer

"De molen stamt uit 1847, maar stond toen op een andere plek. In 1870 is de molen naar Klarendal verhuisd, omdat de nabijgelegen kazerne bakkersmeel nodig had voor de broden."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Het icoon van Klarendal is afgelopen weekend feestelijk heropend, Molen de Kroon. De molen heeft een flinke (noodzakelijke) verbouwing ondergaan, zowel aan de buiten- als binnenkant.
"Zoals je naar boven klimt moet je ook weer naar beneden", roepen kinderen onder aan de trap op de eerste verdieping van de molen. Iemand die naar boven is geklommen durft niet meer naar beneden van de steile trap. "Gewoon achteruit de trap af." Vanaf de eerste etage naar hoge gelegen delen van de molen gaat het nog via een steile houten trap, maar van de begane grond naar de eerste etage is een totaal nieuwe staalconstructie neergezet, met een prettige trap. Het is één van de grootst zichtbare veranderingen binnenin de molen.

"We zijn van het voorjaar begonnen met de verbouwing", vertelt Frank Lassche, die het hele verbouwingstraject heeft geleid. "De buitenkant was poreus geworden, waardoor vocht de balken begon aan te tasten. We moesten daar ingrijpen. De hele stelling van de molen is gerenoveerd."

Aan de binnenkant is vooral meer ruimte gecreëerd. "Het winkeltje is nu open, in plaats van een gesloten ruimte. Er is een nieuwe trap langs de zijkant en we hebben hier een grote bank geplaatst. Doel is om hier zoveel mogelijk activiteiten te organiseren. Denk aan kleinschalige concerten of het laten zien van de geschiedenis van de molen aan de hand van objecten en films. Daarnaast hebben we ook (tijdelijke) tentoonstellingen."
Het opknappen heeft uiteindelijk bijna 200.000 euro gekost, iets dat dankzij subsidie van diverse organisaties betaald kon worden. Maar nu staat de molen er dan ook weer vol trots bij.
Honderden mensen uit Klarendal en omgeving komen een kijkje nemen bij de verbouwde molen. Overal ruik je geur van eten. Binnen, in de oude paardenstal, worden er pannenkoeken geserveerd. Bandjes treden buiten op, vlak naast de ingang. Buiten, aan de achterkant kunnen kinderen zelf broodjes bakken. "Jij moet er eentje voor mij maken mamma", roept er eentje. Maar mamma vindt dat hij het prima zelf kan. "Je moet de broodjes erboven houden, niet er in", roept iemand van de begeleiding.

Later die middag komt wijkwethouder Hans de Vroome (D66) de Kroon officieel openen. Terwijl het langzaam donker wordt gaat de muziek door en blijft het een gezellige bedoeling.
"Elke keer wanneer de molen in verval raakte, kwam de wijk in opstand", vertelt Lassche. "Het is mooi om te zien dat het nu ook weer gelukt is de molen op te knappen. We hopen er een multifunctioneel stuk erfgoed van te maken."

Meer berichten