Gelderse basisscholen pakken grote vraagstukken duurzaamheid aan

Een kunstatelier van gerecyclede materialen met opbrengst voor een goed doel, hergebruik van overvloedig regenwater en het opwekken van energie met wind en water door speeltoestellen. Zomaar een greep uit de winnende projecten van Mijn Ideale school.

'Mijn ideale school' is een project voor basisscholen die willen werken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. Het project is een initiatief van de provincie Gelderland in het kader van de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Basisscholen uit Gelderland konden een idee indienden om hun schoolomgeving te verduurzamen. Maandag 8 oktober vond de selectie plaats.

"Het spreekwoord zegt: "wie de jeugd heeft, heeft de toekomst". Daarom vind ik het geweldig dat zoveel Gelderse kinderen nadenken en met slimme plannen komen die passen in de toekomstvisie van onze mooie provincie. De plannen stralen creativiteit en ambitie uit, op weg naar een duurzaam, verbonden en economisch krachtig Gelderland", aldus Josan Meijers gedeputeerde provincie Gelderland.

Grote opgaven in het klein
De opgaven die wij in het groot tegenkomen zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en energietransitie, zien we in het klein terug op de scholen. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met duurzaamheid en hebben gekeken naar hun eigen schoolomgeving. Wat kom je dan tegen? Wateroverlast op het schoolplein wordt opvang en hergebruik van water, de wens voor een nieuw speeltoestel wordt gekoppeld aan meer bewegen. En wat kan je dan met die beweging doen? Energie opwekken en gebruiken voor digiborden in de klas.

Dichter des Gelderlands en jurylid Jesse Laport: "Het is ontzettend inspirerend te zien hoe de vraagstukken en ideeën van de jongste geesten van Gelderland over hun directe omgeving, natuur en de verduurzaming daarvan, vorm hebben gekregen. Het is een eer eraan bij te dragen deze nu te kunnen verwezenlijken".

Krachten bundelen
Uit de 25 ingediende ideeën selecteerden de driekoppige jury 11 projecten die hun idee uit gaan voeren. Hiervoor ontvangen ze van de provincie Gelderland € 3.500,- én de inzet van een kunstenaar.
Een kunstenaar helpt de scholen op een andere manier te kijken naar vraagstukken en oplossingen. De van nature aanwezige nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen wordt geprikkeld.
Jurylid Paulien Dankers van Cultuurmij Oost vindt dit een mooie toevoeging.
Dankers: "Wat mooi om de plannen te mogen beoordelen. Wat een goede ideeën hebben we gezien. Van afval tot water en wind, van groen schoolplein tot koken uit eigen tuin. Het kwam allemaal voorbij. Heel goed dat 11 scholen nu samen met een kunstenaar de mogelijkheid krijgen deze plannen te realiseren. Want al die plannen van kinderen, aangewakkerd door de creatieve kracht van kunst, laten ons zien hoe gaaf Gelderland in de toekomst kan zijn!

Tien winnende Ideale School ideeën

1. KBS De Viersprong Wijchen
2. De Klingelenburg Tuil
3. De Fonkelsteen Zaltbommel
4. De Bijenkorf Wageningen
5. Parcival School Arnhem
6. Basisschool de Marang Angeren
7. Jozefschool Wageningen
8. PRO Pantarijn Wageningen
9. De Rietgors Leuvenheim
10. De Hoeksteen Nijkerk
11. Pius X Varsselder (pilotschool)

Een omschrijving van de ideeën en een overzicht van alle ingediende plannen is te zien op Forum Gelderland.nl/GaafGelderland

Meer berichten