Arnhemse Luchtwachters met spandoeken de straat op voor gezonde lucht.

Op zaterdag 13 oktober zullen Luchtwachters uit Arnhem in actie komen voor betere luchtkwaliteit. Luchtwachters zijn burgers die opkomen voor het recht op gezonde lucht. Langs een van de meest vervuilde invalswegen van Arnhem zullen ze met spandoeken de gemeente aansporen snel maatregelen te nemen voor betere luchtkwaliteit.

Samen met Milieudefensie zetten Luchtwachters zich in voor meer ruimte voor fietsen, wandelen, openbaar vervoer en elektrische deelauto's en minder ruimte voor vervuilend verkeer. Ook in Amsterdam, Den Bosch, Eefde, Leiden, Roermond, Utrecht, Zoetermeer en Zwolle zullen Luchtwachters die zaterdag in actie komen.

De lucht in Arnhem is ongezond, vooral langs drukke wegen zoals Nijmeegseweg, Eusebiusbuitensingel, Apeldoornseweg en Nieuwe Plein. En dat is een groot probleem. Ongemerkt roken we elke dag 6 sigaretten mee door vieze lucht in te ademen, met schade aan onze gezondheid tot gevolg. Langs drukke wegen ligt het aantal meegerookte sigaretten nog hoger.

Luchtwachter en natuurfotograaf Hans van den Bos woont in de Arnhemse binnenstad. "Vaak ben ik op de Veluwe. Steeds als ik uit het bos terugkeer naar huis ben ik me bewust van de vieze lucht in de stad. Zelfs in mijn rustige straat moet ik vaak de ramen sluiten om uitlaatgassen buiten te houden. En dan die permanente neerslag van roet die mijn veranda en tuinmeubels besmeurt: het is toch niet normaal dat wij, bewoners van een groene stad, die troep ook dagelijks in onze longen krijgen? De gemeente moet veel meer doen om onze gezondheid te beschermen."
Het is al jaren duidelijk dat luchtvervuiling leidt tot ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, chronische longziekten, longkanker, diabetes en dementie. Met de spandoekenactie willen de Luchtwachters de gemeente aansporen om in ieder geval te zorgen dat de lucht in Arnhem snel aan de Europese normen voldoet.
Maatregelen die wij van de gemeente verwachten: 1) Aanscherpen en uitbreiden milieuzone in komende jaren; 2) Bevorderen emissieloze bevoorrading in binnenstad; 3) Bevordering elektrische taxi's; 4) Omleiden auto's die in de stad niets te zoeken hebben.

Luchtkwaliteit moet snel beter
In september 2017 oordeelde de rechter in een kort geding, aangespannen door Milieudefensie, dat de overheid op zo kort mogelijke termijn moet zorgen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan de wettelijke Europese luchtkwaliteitsnormen voldoet. Met de uitspraak van de rechter in de hand, voeren Luchtwachters de druk op bij lokale politici: ze controleren of hun gemeente de juiste maatregelen neemt om de lucht gezonder te maken en ze organiseren acties zoals deze spandoekenactie.
13 oktober zullen de Arnhemse Luchtwachters aan de Eusebiusbuitensingel spandoeken ophangen voor gezonde lucht. Hiermee willen zij automobilisten en gemeente attenderen dat bewoners het zat zijn dat hun lucht ernstig wordt vervuild. Daarnaast zullen zij bij de Spijkerstraat overstekende wandelaars en fietsers waarschuwen voor de vieze verkeersweg.

Praktische informatie zaterdag 13 oktober:
Locatie: Eusebiusbuitensingel (tussen Parkstraat en Spijkerstraat)
Tijdstip: Tussen 12.30 en 13.30 uur spandoeken ophangen.
Van 13.30 tot 15.00 uur overstekende fietsers en wandelaars aanspreken en handtekeningen verzamelen voor petitie.

Meer berichten