Foto:

Bregje (16) en Thalia (19) winnen fotowedstrijd

De zestienjarige Bregje Pontzen van het Beatrix College uit Tilburg is uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior. Thalia da Costa Silva (19 jaar) - studente aan het Rijn IJssel uit Arnhem - is de winnaar onder de MBO studenten, die dit jaar voor het eerst konden deelnemen aan de fotowedstrijd van het Rijksmuseum. Uit de ruim honderd inzendingen wisten Bregje en Thalia het thema 'Café, club of kantine' het best in beeld te brengen.

De twee winnaars werden vandaag tijdens een speciale ontvangst in het Rijksmuseum bekendgemaakt. Thalia mag het komend jaar een stage lopen bij de afdeling Publiek & Educatie van het Rijksmuseum om de volgende editie van Document Nederland Junior voor te bereiden. Bregje wordt huisfotograaf van scholieren.com, een online platform waar scholieren elkaar helpen. Ook gaan de twee jonge talentvolle fotografen een dag op pad met Document Nederland fotograaf Stacii Samidin.

Juryrapport
Met haar reportage 'Dit is onze club' wilde Bregje zichzelf uitdagen. Zonder zichzelf mee te laten nemen of over te laten halen, ging ze mee in wat deze jongeren dagelijks doen. Juryvoorzitter Stacii Samidin: In de foto's van Bregje zie je het vertrouwen en de openheid tussen beeldmaker en het onderwerp. Bregje zit dicht op de huid, dicht op het onderwerp. Tijdloze en iconische portretten.

Thalia maakte een serie foto's over een kroeg waar generaties aan de bar zaten. Nu is de kroeg failliet. Haar winnende foto serie is een laatste eerbetoon. Samidin: Fascinerend om te zien dat de beelden die Thalia heeft gemaakt zonder mensen toch leven. Een mysterieuze serie door de leegte die in beeld is gebracht. Haar verhaal sluit perfect op het beeld aan.

De jury van Document Nederland Junior bestond dit jaar uit Stacii Samidin

Fotograaf Document Nederland

, Hans Rooseboom

Conservator Fotografie Rijksmuseum

, Saskia Asser

Conservator Fotografie Huis Marseille/Rijksmuseum

, Minus Huyn

Fotograaf & workshopdocent Rijksmuseum

en Lisa Schipperijn

Huisfotograaf Scholieren.com

Meer berichten