Ingrid voor de oude Rijnbrug, waar haar boek De Brug over gaat. (foto: Erlend Josephy)
Ingrid voor de oude Rijnbrug, waar haar boek De Brug over gaat. (foto: Erlend Josephy) (Foto: Erlend Josephy)

Ingrid schrijft boek over de Rijnbrug

De eerste bewoners van Arnhem-Zuid kunnen het beamen: in het begin waren daar weinig voorzieningen. Een bakker, een groente- en een melkboer: die waren er wel. Maar bijvoorbeeld geen bibliotheek, geen kledingwinkel en geen winkel in grammofoonplaten, kortom: voor dat soort voorzieningen waren zij op 'de stad' aangewezen. De Rijnbrug was dan ook de navelstreng die Arnhem-Zuid met de binnenstad verbond.

door Erlend Joséphy

Arnhem - Over de Rijnbrug is veel geschreven en er zijn zelfs films over gemaakt zoals 'Theirs the glory' in 1946, dus direct na de oorlog en 'A bridge too far' in 1974, naar het gelijknamige boek van Cornelius Ryan. Het zijn oorlogfilms over de rol van de Rijnbrug in de slag om Arnhem, als onderdeel van Operatie Market Garden.

Een boek

Ingrid D. Jacobs, schrijfster van onder meer vele boeken over Arnhem en Arnhemmers, bedacht zich na het schrijven van het boek 'Arnhem 40-45', dat er, naast boeken over 'De Slag', eigenlijk geen boek bestond over de Rijnbrug en besloot dat boek zelf te gaan schrijven. Na ruim drie jaar werken resulteerde dit in het boek 'De Brug', dat sinds vorige maand prominent in vele boekhandels aanwezig is.

In een achttal hoofdstukken, voorzien van vele foto's, beschrijft Ingrid nauwgezet de hele geschiedenis van de Rijnbrug vanaf de eerste schipbrug in 1603 tot en met de derde brug nu. Zo verhaalt ze uitvoerig over de opening in 1936 en het opblazen van de brug 5 jaar later; over de herbouw direct na de oorlog; de vrees voor een dubbelstad; het fileleed en de herdenkingen. Wat vindt ze nou zelf het meest opmerkelijke aan dit boek?

Voorkeur

Ingrid: "Ik heb voor het eerst aandacht besteed aan de herinneringscultuur, ook slagveldtoerisme, rondom de brug.

Onderdeel daarvan is wat ik bruggenpoëzie noem. Zo schreef J.H. de Groot (sinds 1949 redacteur van het toenmalige Vrije Volk) na de Slag om Arnhem het gedicht 'De Rijnbrug'. Sam Rubens, die in Arnhem-Zuid in de Hazelaarstraat woonde, schreef in 1993 een gedicht over John Frost. En Patty Scholten,in 2005 genomineerd voor Dichter des Vaderlands, schreef in dat jaar "Veteranen 1". Zelfs de Nederlandse taal is verrijkt door de Slag om Arnhem. Het nu overbekende 'een brug te ver' is een naoorlogse uitdrukking.

Maar minder mooi was het in 1977 door Johnny Hoes en Fred van Dam geschreven lied: 'Een brug te ver', dat door Mary Servaes (De zangeres zonder naam) op de plaat werd gezet. Een Engelse reactie daarop luidde: "a brilliant inappropriate song about Market Garden."
Het lied weerhield Engelsen, Amerikanen, Polen en Canadezen er niet van jaarlijks in groten getale de Airborneherdenkingen te bezoeken. Het boek 'De Brug' is te koop in alle boekhandels en te bestellen via uitgever WBooks.

Meer berichten