Fréderique Charbon: 'Ontspullen geeft rust. Dat is zo fijn.' (foto: Peter Ruter)
Fréderique Charbon: 'Ontspullen geeft rust. Dat is zo fijn.' (foto: Peter Ruter) (Foto: Peter Ruter)

'Ik bezit minder, maar geniet meer'

Als kind was Fréderique al een echte verzamelaar. Tot een paar maanden geleden de knop om ging. "Veel spullen geeft stress en ik ben een stresskip, dus daar wilde ik vanaf. Ik bezit nu minder, maar ik geniet meer. Het geeft rust. En ik houd nog tijd en geld over voor leuke dingen ook".

door Marieke Paardekooper

arnhem - Haar ouders gingen uit elkaar, toen Fréderique tien jaar was. "Ik herinner me nog het heen en weer gesjouw met spullen; het leken er elke week meer te worden." De opluchting om haar spullen weer op één plek te hebben, toen ze op haar 23e op kamers ging, was echter van korte duur. Haar verzamelwoede werd erger.

"Zo ben ik dol op de Ikea, kocht ik steeds meer spullen voor mijn studie aan de Kunstacademie en begon mijn kledingkast uit te puilen, tot ik niet eens meer wist wat ik aan moest." Een collega opende haar de ogen." Hij zei: "Je kunt altijd bezig zijn met kopen en opruimen, of je gaat met het geld wat je overhoudt, leuke dingen doen. Dat was mijn wake-up call!" Ze ging het anders aanpakken. Zo begon ze gezonder te eten.

"Niet meer uit pakjes en zakjes, maar alleen nog verse producten. Mijn vriend kwam, omdat we ons steeds meer op het milieu gingen richten, met het voorstel om te minderen met vlees." In boeken die pleiten voor een duurzame lifestyle, las ze meer over de impact die onze consumptiedrang heeft op de wereld. Ook het boek 'Weg ermee' van Dennis Storm over ontspullen en minimalistisch leven heeft haar geïnspireerd. Voor haar eigen spullen, paste ze de opruimchallenge 'Minimalism Game' toe.

"Deze duurt dertig dagen. Op dag 1 doe je één ding weg, op dag 2 twee, op dag 3 drie enzovoorts." Op foto's bekijkt ze wat ze al heeft weggedaan: Skeelers, ladekastjes servies, tekenboeken, decoratiespul. "Ik was het al vergeten, dus ik heb het niet gemist. Dat vind ik bijzonder, want ik geef zo ongeveer alles een ziel. Dat maakt het soms nog moeilijker." Maar minder spullen is ook minder ballast, minder schoonmaken, minder opruimen en minder stress.

Fréderique: "Elk ding vergt immers aandacht en dus afleiding. Daarom kan ik er echt van genieten om alleen nog de mooie en belangrijke spullen om me heen te hebben, zoals planten, boeken en dingen met een verhaal". En kocht ze voorheen bijvoorbeeld graag meerdere kledingstukken als dat goedkoper was, nu kiest ze er eerder voor één die dan misschien duurder is, maar ook mooier en kwalitatief beter. Binnenkort verhuizen ze naar Den Haag, net nu het interieur in Arnhem voor haar gevoel 'af' is.

"Mijn vriend heeft er werk gevonden en ik ga er als freelance fotograaf aan de slag, misschien is het minimalistisch ondernemerschap iets voor mij. Dat moet ik nog onderzoeken." Hun huidige leefwijze gaan ze zeker voortzetten. Zo willen ze alleen de dierbare spullen meenemen en in hun nieuwe woning komen alleen de dingen te staan, die ze echt nodig hebben. Frederique: "Ontspullen geeft rust; je hoeft niet meer op koopjesjacht en je houdt meer tijd en geld over voor elkaar, voor vrienden en familie. Daar doe ik het voor."

Meer berichten