Josien Gasille met op de achtergrond haar favoriete kunstwerk, gemaakt door een Balinese kunstenaar en haar zus. (foto: Marnix ten Brinke)
Josien Gasille met op de achtergrond haar favoriete kunstwerk, gemaakt door een Balinese kunstenaar en haar zus. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Kleurrijke herinneringen aan Indonesië

"Ik vond het toch nog wel lastig kiezen", vertelt Josien Gasille. "Ik ben een grote fan van Jeroen Hermkens, die natuurlijk veel schilderijen over Utrecht maakt. Ik heb daar ook gewoond en heb erg veel met de Bloemetjesmarkt daar, maar uiteindelijk ben ik voor het werk van iemand anders gegaan."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Kunst op de Koffie brengt in november een speciale kalender uit met daarin Arnhemmers en hun favoriete kunstwerken. Een van de deelnemers aan deze kalenders is Josien. "Je ziet, er zitten nog wieltjes onder. Het was eerst een kamerscherm. Je kunt de plek waar de scharnieren zaten nog zien zitten. Ik gebruikte het om mijn werkplek mee af te schermen. Toen we hier kwamen wonen paste het precies op deze wand. Mijn man heeft er een lijst omheen gemaakt."
Bij binnenkomst in de bijzondere poortwoning bij de ingang van het Sonsbeekpark valt het kunstwerk direct op. Het is groot en bedekt een hele wand. In het midden is ruimte voor de tv en boeken gemaakt. Het is gemaakt door een persoonlijke vriend, Ketut, die al heel zijn leven op Bali woont. "Ik heb zelf ook zo'n tien jaar op Bali gewoond", vertelt ze. "Het kunstwerk dat je hier ziet heeft hij samen met mijn zus gemaakt. Ze zijn er zo'n twee jaar mee bezig geweest. Mijn zus is ook kunstenaar, zo heeft ze bijvoorbeeld de wandtapijten in de Ridderzaal gerenoveerd. Zij heeft Ketut geleerd om behalve tweedimensionaal ook driedimensionaal te schilderen, dat doen ze op Bali eigenlijk niet. Zo krijg je veel meer diepte in je werk."

Denkend aan Indonesië

Het opvallende werk met vele kleurrijke vogels en bloemen doet haar nog elke dag aan Indonesië denken. "Ik mis het nog steeds", aldus Josien. "Het gevoel, de geuren, de bloemen. Mijn man en ik gaan elk jaar weer terug naar Bali en dan ontmoeten we de kunstenaar ook. We krijgen dan schilderles van hem. Dat schilderen we niet met een kwast, maar met een bamboehoutje. Op Bali gebruiken ze ook geen palet, maar brengen ze kleuren aan op hun hand en daar schilderen ze dan van. Het is heel leuk om te doen."

De zee

Hij woont in het kunstenaarsdorp Ubud en al heel zijn leven blijft hij in dat dorp. "Hij heeft de zee nog nooit gezien. Dat vinden ze eng. Het leven is daar sowieso heel anders. Iedereen leeft buiten. Er zijn geen tafels en stoelen en familie slapen bij elkaar in één grote ruimte. Ze hebben geen behoefte om te reizen en zijn blij met wat ze hebben. Het is daar ook gewoon prachtig. Het is daar altijd groen. Ze schrikken zich rot als ze hier in de herfst of winter zouden zijn. We hebben er wel eens over gedacht om hem naar hier te halen, maar volgens mij zou hij heel ongelukkig worden."

Vereerd

Ketut is ontzettend vereerd dat Josien zijn werk heeft uitgekozen om in de kalender van Kunst op de Koffie te komen. "Doordat wij hem al zo lang kennen hebben wij hem als schilder echt zien groeien. Dat is zo leuk om te zien. Het is zo mooi kleurrijk, niet voor niets heb ik vele werken van hem hier hangen in huis."

Meer berichten