Simon en Janny Warnaar met hun eigengemaakte miniaturen staan al voor de zesde keer in de Eusebiuskerk. (foto: Marnix ten Brinke)
Simon en Janny Warnaar met hun eigengemaakte miniaturen staan al voor de zesde keer in de Eusebiuskerk. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Miniaturen voor poppenhuizen

Zo'n 35 jaar geleden begon Rika van Nellestijn met het organiseren van de DNHShow, een beurs vol met miniaturen die te gebruiken zijn in poppenhuizen. Eerst in de Eusebiuskerk, toen in de Rijnhal en sinds een aantal jaren weer terug in de kerk. "Het is zo verschrikkelijk leuk om te zien. Je kunt alles vastpakken en het ziet er levensecht uit, alleen dan in miniatuur."

door Marnix ten Brinke

Arnhem - "Ik werkte eerder bij Margriet", vertelt Rika. "Ik was was bezig met een artikel over een bakermat en wilde deze in het echt zien. Een bakermat is een mand of waarin een baby verzorgd werd. Een collega tipte mij om te gaan kijken in het Rijksmuseum bij het grote poppenhuis daar en ik was meteen verkocht."

Ze begon een eigen winkeltje met in het souterrain ruimte voor allerlei miniaturen en andere benodigdheden voor poppenhuizen. "Het werd steeds groter. Op een gegeven moment ben ik een eigen tijdschrift begonnen."

Nu organiseert ze, samen met Marcus Verhey, meerdere keren per jaar een een grote beurs in de Eusebius. "Ik selecteer zelf de deelnemers aan de beurs. Het gaat om goede kwaliteit en diversiteit. Ik kan natuurlijk ja zeggen tegen iedereen die met spullen uit Taiwan komt, maar ik wil ook vakmanschap."
Simon Warnaar heeft samen met zijn vrouw Janny een eigen bedrijf in miniaturen onder de noemer Artofmini.com. "Mijn vrouw is de aanstichtster", vertelt hij. "We zijn zo'n tien jaar geleden begonnen en hebben onze baan opgezegd om ons volledig op ons eigen bedrijf te storten. Onze hobby is echt ons werk geworden, maar we vinden het hartstikke leuk."

Ze maken bouwpakketten die zelf in elkaar gezet moeten worden of miniaturen die al helemaal kant en klaar zijn. "Het is nog veel handwerk, maar ik werk ook met een laser. Elk jaar proberen we weer een nieuw thema neer te zetten voor onze klanten. Janny doet het fijne werk, het maken van kleine diertjes. Ik doe voornamelijk het werk met de machines."
Ze zijn nog steeds overrompeld door het grote succes. "Dit hadden we nooit kunnen bedenken", aldus Warnaar. "We hebben klanten over de hele wereld."

Marjolein Koens van MKO Miniaturen is zeven dagen per week bezig met haar hobby, dat eigenlijk ook haar werk is geworden. "In de dagen voor een beurs ben ik tot diep in de nacht bezig. Al mijn vrije tijd gaat hierin zitten", vertelt ze. "Mijn man ondersteunt mij en dat is ontzettend belangrijk.
Zonder steun van je partner kun je dit niet doen."

Ze werkte eerst bij het bedrijf van haar man, maar toen ze ziek werd en het werk niet meer kon doen, moest ze iets om handen hebben. "Stilzitten kan ik niet." En toen kwam ze poppenhuizen tegen. "Het is echt een verslaving geworden." Het werk dat ze doet is helemaal handmatig. "De uitdaging zit hem in het steeds kleiner en verfijnder maken van die spullen die je aanbiedt."
Haar bedrijfje is inmiddels zo gegroeid dat ze voor haar eigen hobby geen tijd meer heeft en dat ze alleen nog spullen maakt voor de klanten van de webshop. Ze staat vaak op beurzen en vindt de DNHShow in Arnhem ontzettend leuk. "Die ambiance in deze kerk vindt je niet snel op anderen beurzen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden