Samen het centrum weer een beetje mooier maken. Een groepje Arnhemmers deed dit op World Cleanup Day. (foto: Marnix ten Brinke)
Samen het centrum weer een beetje mooier maken. Een groepje Arnhemmers deed dit op World Cleanup Day. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Met een knijper in de weer tegen afval

"Hoe minder afval er op straat ligt, des te netjes het er blijft", daar is Rita van overtuigd. En dus helpt ze samen met een aantal andere bewoners uit het centrum van Arnhem mee het opruimen van afval op straat.

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Een klein groepje bewoners van de binnenstad hebben afgelopen zaterdag op World Cleanup Day afval lopen prikken in en rondom het centraal station. Het idee voor dit initiatief kwam van de bewonersgroep Arnhems Hart. Zij hopen dat deze dag de start is van veel vaker afval opruimen met elkaar.
"Ik doe het al in mijn eigen straat", vertelt Erik Wiessenberg van Arnhems Hart. "In het Spijkerkwartier is er ook een groep die regelmatig met elkaar de afval op straat opruimt, dus dat moet in het centrum ook kunnen."
Er waren deze dag op meer plekken in Arnhem groepjes mensen die afval opruimden, zoals bij de strandjes langs de Rijn. Kennelijk is het dus nog wel nodig. "Gelukkig zijn er genoeg mensen die het al doen, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van de hond, gewoon even wat troep oprapen. Want ook al staan er aardig wat prullenbakken in de binnenstad, er wordt nog veel op de grond gegooid."

Dankzij SIGHT landscaping, die de bewonersgroep voorziet van knijpers en hesjes, kan de groep aan de slag. Vooral de grote hoeveelheid peuken op straat valt meteen op en die zijn ook nog eens lastig te pakken met zo'n knijper.

Zou de gemeente die eigenlijk niet moeten opruimen? "Die doen al best veel", vindt Wiessenberg. "Daarnaast is het ook gewoon je eigen verantwoordelijkheid om de straten schoon te houden. Je merkt wel dat er nu vaak illegaal afval wordt gedumpt naast de containers in de wijken rondom de binnenstad. Dit kan nu omdat je geen pasje meer nodig hebt in verband met de privacy. Er zou wat meer controle moeten zijn. Daarnaast hoop ik dat ook in de binnenstad de ondergrondse containers met pasje snel worden uitgerold."
Volgens Rita, een bewoonster die deze ochtend meehelpt, heeft het ook te maken met het feit dat afval op laten halen zo duur is geworden. "Niet iedereen heeft een auto om het weg te brengen." Volgens Narda, een andere bewoonster die deze ochtend komt opdraven, zijn het vaak de jongeren die afval gewoon op straat gooien. "Ik vind het een kwestie van opvoeding. Daar zijn de ouders verantwoordelijk voor." Ze ziet het wel eens met eigen ogen gebeuren, maar is bang er wat van te zeggen. "Dan krijg je misschien een klap in je gezicht."
Rita woont in een buurt waar onlangs veel kantoren zijn omgedoopt tot kamers voor onder andere studenten. Het Rijn IJssel College heeft ook een vestiging in de buurt. "Regelmatig vind je dan studenten die op onze trap zitten te roken en alle troep laten liggen", vertelt ze. "Ik geef soms wel eens een klacht door bij de gemeente, maar dan krijg je ook wel eens te horen dat afval op straat nou eenmaal bij een grote stad hoort en dat je er maar aan moet wennen. Nou, dat ben ik niet van plan!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden