Ben Hogendoorn naast een speakerkast van de toenmalige draadomroep. (foto: Erlend Joséphy)
Ben Hogendoorn naast een speakerkast van de toenmalige draadomroep. (foto: Erlend Joséphy) (Foto: Erlend Josephy)

Tijdelijke duik in het verleden

Een Tomado boekenrek, een chromen broodrooster, een naaimandje dat naar beide zijden opengaat, het huis van je opa en oma en de Eau de cologne van je moeder elke keer dat ze je een knuffel gaf: de geuren uit je jeugd worden in je hersenen opgeslagen als krachtige ankers die je vastleggen aan een emotioneel verleden.

door Erlend Joséphy

Arnhem - En dat wordt nog eens goed duidelijk als je in het kader van Open Monumentendag de museumwoning aan de Hazelaarstraat in Arnhem-Zuid binnengaat. Zand-, zeep- en sodarekjes in de keuken, in de gang een zwarte bakelieten telefoon, een kolenhaard met mica-ruitjes, ze hebben allemaal hun eigen geur die herinneringen bij je oproepen.

Belangstelling

Deze museumwoning is van vlak na de oorlog, dus zo'n twintig jaar voordat de doorzonwoning in de zeventiger jaren zo populair werd. De huidige bewoner is Ben Hogendoorn, en die was kennelijk verrast door de grote belangstelling voor zijn woning, zeker nu die in verband met de Rabo Bridge to Bridge loop met de auto moeilijk te bereiken was. Ben, met een lichtbruine spencer geheel gekleed in stijl van de veertiger jaren, vertelt: "Ik heb een tijd in Zutphen samengewoond, maar die relatie is uitgegaan en omdat ik in Arnhem werk was ik ook op zoek naar een geschikte woning. Ik las een advertentie van de woningbouwvereniging voor deze museumwoning en heb er naar gesolliciteerd en nu zit ik hier al weer sinds februari en ik heb het prima naar de zin." Hij kijkt even rond en wijst op een bruin luidsprekerkastje met aan de muur een zwarte keuzeschakelaar. "Dat is van de draadomroep," vertelt hij. "Draadomroep, wat voorheen radiodistributie heette, was een faciliteit voor het doorgeven van radioprogramma's via een kabel. Dit had als voordeel dat de bewoners niet zelf over een radiotoestel hoefden te beschikken. Een radio was in die tijd een dure aanschaf en bovendien had de draadomroep een veel betere ontvangst. Maar in januari 1975 werd die draadomroep opgeheven." Verder door de woning wandelend kom je in de keuken Ben's vader tegen die met enkele familieleden bij Ben op bezoek was vanwege dien's verjaardag en hem nu met het bezoek helpt. "Kijk", zegt die: "hier staat nog een echte oude ijskast", en hij wijst op een witte kast, die lijkt op een witte brandkast. "Er zitten houten rekjes in en bovenin worden staven ijs gelegd, waardoor de producten op de rekjes gekoeld konden worden bewaard. Uit het tijdperk zonder stroom, dus AAA." In de huiskamer is Ben inmiddels aan de praat geraakt met nieuwe bezoekers. Hij laat de kolenhaard zien waarin hij enkele ledlampjes heeft gemonteerd, waardoor het net lijkt of die haard brandt. Een bezoeker merkt op dat die mica raampjes van de kachel vroeger met koude thee werden schoongemaakt.

museumwoningenarnhem.nl

Meer berichten